Sparen

Sparen is dat nog wel van deze tijd?

Als sparen je aangeleerd is, dan is dat geweldig! Het kan zijn dat dit niet het geval is bij jou en dan wil je juist leren sparen. Want mensen, sparen is niet verkeerd! Ook niet als de spaarrente erg laag is, of de inflatie stijgende en je misschien een erfenis verwacht. Het belangrijkste in de huidige tijd is, dat iedereen zijn eigen broek omhoog moet kunnen houden! Ja je leest het goed, iedereen en dat geldt dus niet alleen voor een vrouw.

Een spaarrekening, spaarpot of zelfs een oude sok zorgt voor meer financiële rust. De rust om spontane kosten, zoals een kapotte wasmachine, een nieuwe auto of een andere telefoon te bekostigen. Het Nibud vindt zelfs dat ieder huishouden (gezin bestaand uit 2 ouders en 2 kinderen) minimaal € 10.000, – aan spaargeld moet hebben.

Maar hoe bouw je dat bedrag op? Dat is een vraag die met regelmaat voorbijkomt en de bedragen fluctueren. Het antwoord hierop is… inzicht krijgen. Dus niets anders dan weten wat je aan inkomsten ontvangt en wat je aan uitgaven hebt. Hoe weet je anders wat je opzij kunt zetten? En als je niks opzij kunt zetten, dan is dit een mooi moment om te beoordelen of je ergens kunt besparen!

Als je inzicht hebt of juist hebt kunnen besparen, dan kun je geld opzij zetten. Ook hier adviseert het Nibud een bepaald percentage, namelijk 10% van het netto-inkomen. Natuurlijk weet ik dat dit niet voor iedereen mogelijk is, dus begin eens klein. Denk eens aan 1%, 3% of 5% en stijgt het inkomen? Pas dan het percentage aan!

Lukt het jou niet in percentages? Of sterker nog, wil jij in een oude sok of spaarpot sparen? Dan heb ik een hele makkelijke manier van sparen voor je: spaar wekelijks en gebaseerd op de weeknummers. Ieder weeknummer vermenigvuldig je met € 1,- of als het je lukt zelfs met € 2,-. Als je met € 1,- per weeknummer (week 1 € 1,- en week 2 € 2,- etc.) werkt, dan heb je na een jaar € 1.378, – weten te sparen en daarmee gelijk weten te besparen!

Als jij het minimale bedrag hebt kunnen sparen, dus die € 10.000, – of € 10% van het netto-inkomen? Dan kan het een idee zijn om meer rendement met je vermogen te behalen, door bijvoorbeeld te gaan beleggen of juist je hypotheek/overige schulden te verlagen.

 

Moraal van het verhaal: sparen is van alle tijden, omdat je direct geld beschikbaar hebt voor spontane kosten!

 

Heb jij toch nog extra hulp nodig of heb je geen adviseur? Heb je vragen over het voorbeeld hierboven of jouw persoonlijke situatie? Blijf dan niet in onzekerheid en stel hier jouw vraag of maak een kennismakingsafspraak: persoonlijk of virtueel/telefonisch.

Heb je andere onderwerpen/vragen die je graag in een van onze blogs wil teruglezen? Wij houden ons aanbevolen! Laat hier jouw gewenste leesonderwerp weten!