Jouw Gids naar Financieel Succes in 2024

Nu het nieuwe jaar is begonnen, is het de perfecte tijd om stil te staan bij onze financiële doelen en een solide plan op te stellen voor de toekomst. Financiële planning is niet alleen voor de vermogenden onder ons, het is iets waar we allemaal van kunnen profiteren.

Het Belang van een Financieel Planner

Ben jij ooit overweldigd geweest door jouw financiën? Heb je je ooit afgevraagd of je de juiste beslissingen neemt voor jouw toekomstige welvaart? Als dat het geval is, ben je absoluut niet de enige. Veel mensen worstelen met hun financiële planning en hebben behoefte aan deskundig advies. Daarom wil ik graag met je praten over het belang van een financieel planner en hoe deze professional jou kan helpen om jouw financiële doelen te bereiken.

Vermogensscheiding: Zo is je belegging veilig

Je gaat bij NNEK Vermogensbeheer (hierna: NNEK) beleggen of doet dat al. Natuurlijk wil je dat jouw belegging veilig is in het geval van faillissement van NNEK. In dit artikel lees je hoe jouw belegging beschermd is tegen een faillissement.

Alles wat je weten wil over beleggen

Steeds meer mensen zijn zich bewust dat beleggen echt noodzakelijk is. Naast de hoge inflatie, lage rente en de terugtrekkende overheid moet jij zelf meer regelen. Daarom openen steeds meer mensen een beleggingsrekening bij mij als adviseur. Omdat ik het belangrijk vind dat mijn klanten snappen waar ze aan beginnen, leg ik hieronder een aantal belangrijke begrippen uit die terugkomen als je gaat beleggen.

Een financieel plan, wat is dat precies?

De titel is bij uitstek een standaard vraag die ik tijdens een kennismakingsgesprek ontvang! Vaak zijn het “toekomstige” klanten die mij al even volgen of getipt zijn om eens met mij, een financieel planner, in gesprek te gaan.

Een Financieel Planner, dat is wat ik doe, als ik niet slaap, voor de kinderen zorg of een ander sociaal moment heb. Ik plan het financieel leven wat je zou willen leiden… en dan gebruik ik ook nog eens TAART als metafoor. Niet slecht toch…

Hoe verduurzaam je om energiekosten te besparen?

Deze blog is geschreven door Inge Walstra, Hypotheekadviseur

Door financieel planner Nihal Vogels, van TAART by Nihal, ben ik als specialist aanwezig geweest bij het webinar over het besparen op energielasten. Met welke maatregelen je kunt besparen en verduurzamen heeft Hubert-Jan Busch (Passief Huis Specialist) besproken en ik heb verteld hoe je deze maatregelen kunt betalen. Het webinar is opgenomen en via deze link terug te kijken.

Krijg ik energie van energieverbruik?

Ik krijg geen energie van het woordje besparen, maar ook niet van het woordje energieverbruik! Bij besparen voelt het als afstraffing. Maar als ik het inzicht en overzicht noem, dan voelt het als persoonlijke groei! Goh, what’s in a name!

Bij energieverbruik denk ik meteen aan de jaarafrekeningen van de energiemaatschappij. De rekeningen die ik steevast, digitaal naar beneden scrol om naar de bijbetaling of terugboeking te bekijken. Is de bijbetaling onder de € 100,- dan ben ik ook gewoon opgelucht. Is dit herkenbaar voor jou, beste lezer?

Hoezo krijgen vrouwen minder pensioen?

Waar een man €100,- verdient, ontvangt een vrouw €60,-. Oneerlijk? In een onderzoek van het CBS las ik dat vrouwen in Nederland veel minder pensioen krijgen dan mannen. Het verschil is gemiddeld 40% en dat triggerde mij om dit blog te schrijven. Ik wil graag een steentje bijdragen aan het verkleinen van dit verschil. Hoe gelijker de inkomsten van man en vrouw worden, hoe beter dit is voor de gelijkwaardigheid én de financiële ontwikkeling van vrouwen.

Ik wilde er gewoon niet aan, tot ik ermee aan de slag ging!

Elke maand sta ik stil bij mijn blog onderwerpen. Ik bedenk dan de financiële onderwerpen die in een bepaalde periode kunnen spelen, bijvoorbeeld de belastingmaanden maart en april. Het is nu september en normaal gesproken ben ik al vooruit aan het denken, denkende aan de jaarafsluiting. Wat zijn nog de fiscale opties om belastingaftrek voor de aangifte te realiseren, hoe kun je het vermogen over de familie verdelen etc.

Wat moet ik doen met mijn beleggingen nu Rusland Oekraïne is binnengevallen?

Het is je vast niet ontgaan dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. De Russische president Poetin heeft inmiddels de afvallige gebieden in Oekraïne erkend en stuurt nu aan op demilitarisatie van het land. Het Westen heeft al gereageerd met sancties en er zullen nog zwaardere maatregelen volgen. Deze feiten zorgen voor onrust en dit zien we direct terug op de beurs.

Besparen, niets voor mij!

Niets is minder waar, hoor! Besparen is niet alleen je uitgaven verlagen, maar vooral naar je uitgaven kijken. Het is heerlijk als je gedachteloos naar de supermarkt of uit eten kunt. Gedachteloos, omdat je weet wat je voor je geld krijgt. Toch zijn wij Nederlanders trots op onze koopjes, want we worden niet graag voor de gek gehouden. We willen we de beste prijs voor al onze aankopen en dat geldt vaak ook voor kwaliteit.

Shop till you drop!

Shoppen, een hobby van menig man en vrouw! Jong of oud, shoppen kent vele doelgroepen. Wat heeft shoppen nu met geld te maken? Wie kent de uitdrukking “geld moet rollen” (wordt vaak na een shopsessie als excuus gebruikt) of “die heeft een gat in haar hand” (ja vaak wordt hier een vrouw mee bedoeld en wederom wordt hier het shopgedrag bedoeld).

Besparen, what else?

Besparen, waar denk je dan aan? Vraag het aan de gemiddelde Nederlander dan krijg je het volgende te horen: elektriciteit, water, hypotheek, bezuinigen, geld apart leggen en aan de toekomst denken. De een denkt aan praktische zaken om de maandelijkse rekening te verlagen en de ander denkt aan het waarmaken van toekomstige plannen.

Vermogen zit in de stenen, kun jij metselen?

Zie jij het al voor je, een huiseigenaar die eurobiljetten tussen de voegen probeert te stoppen? Nee, want hoe zit er anders vermogen in de stenen? Nou, daar bedoelen financieel professionals (zoals ik) mee: “Dat de waarde van de woning hoger ligt, dan de hypotheek bij de bank”. Even een voorbeeldberekening: € 300.000, – (waarde woning) minus € 225.000, – (hypotheek) is € 75.000, – vermogen in de stenen!

Is beleggen iets voor mij?

Eerst even een duidelijke disclaimer!! Beleggen doe je met geld wat je kunt missen, dat is echt een harde regel voor toekomstige beleggers. Lees verder…

Sparen is dat nog wel van deze tijd?

Als sparen je aangeleerd is, dan is dat geweldig! Het kan zijn dat dit niet het geval is bij jou en dan wil je juist leren sparen. Want mensen, sparen is niet verkeerd! Ook niet als de spaarrente erg laag is, of de inflatie stijgende en je misschien een erfenis verwacht. Het belangrijkste in de huidige tijd is, dat iedereen zijn eigen broek omhoog moet kunnen houden! Ja je leest het goed, iedereen en dat geldt dus niet alleen voor een vrouw. Lees verder…

Hey Student, begin eens met beleggen!

Zie jij het al voor je, een student die de Dow Jones (de oudste aandelenindex van de Verenigde Staten) en de AEX (de belangrijkste Nederlandse beursindex) in de gaten houdt? Ja, ik hoor je al gniffelen. Eerlijk is eerlijk, ik moest er ook even om gniffelen. Maar zo gek zou het niet hoeven te klinken. Lees verder…

Iedereen kan beleggen!

Vorige week had ik een lunchafspraak met een vriendin. Ze vertelde mij trots dat ze 30% rendement had op haar beleggingen. Ze werd door haar vader getipt om aandelen van een grootbank te kopen. Lees verder…

Beleggen is niet duur!

We kunnen en mogen niet op vakantie om besmettings- en verspreidingsgevaar te verkleinen. De vraag die nu rijst: “wat doe je met vakantiegeld, als je niet weg kunt?”. Lees verder…

Wat doe jij met jouw vakantiegeld?

We kunnen en mogen niet op vakantie om besmettings- en verspreidingsgevaar te verkleinen. De vraag die nu rijst: “wat doe je met vakantiegeld, als je niet weg kunt?”. Lees verder…

Beleggen, daar moet ik nu niet aan denken! Of juist wel…

Mensen denken vaak pas aan het beleggen van het vermogen, als de buurman(-vrouw) het er over heeft. We blijven tenslotte mensen en volgen het liefst andere, voor ons bekende, mensen. Lees verder…

Hoe groeien de kinderen met een financiële planning op?

Kinderen zijn duur! Spreekt hier een ervaringsdeskundige met twee dochters. Dat kunnen wij (als ouders) niet ontkennen, vanaf dag 1 hebben ze luiers en een schone romper nodig. Lees verder…

Ben jij van nature een Financieel Planner?

Als financial lees ik veel boeken over “financiële planning”. Voor degene die nu denken, wat is dat precies? Financiële planning helpt je bij het in kaart brengen van de huidige financiële situatie, waarna je de toekomst gaat plannen.

5 tips die jou geld opleveren!

Het leven wordt steeds duurder en daarmee stijgt stiekem ook jouw uitgavenpatroon. Misschien komt dat ook, omdat je meer uitjes gepland hebt staan of je bent net een ouder geworden. Er zijn genoeg momenten die je doen stilstaan bij het doorlopen van de uitgaven.

Laat mij je helpen om de eerste stappen te zetten en op een aantal zaken te besparen!

Het heft in eigen hand houden

Sinds het derde kwartaal van vorig jaar zijn er 41% meer levenstestamenten opgemaakt bij de notaris (Bron: www.knb.nl). Een levenstestament laat je opmaken als je niet meer in staat bent je eigen zaken te regelen. Denk hierbij aan een verkeersongeval…

Beleggen: waarom wel of niet?

Op dit moment is de spaarrente laag, terwijl de beleggingsmarkt redelijk goede rendementen biedt. En natuurlijk is de bitcoin met regelmaat in het nieuws. Tijdens een adviesgesprek komt dan ook regelmatig de vraag voorbij: moet ik wel of niet beleggen?

Beleggen: waar moet je op letten?

Beleggen is een manier om in deze tijd waarin de banken weinig rente uitkeren, toch een goed rendement te behalen. Beluister hier de radio-uitzending waarin ik toelicht waar u op moet letten bij beleggen.

Wat kost een studerend kind?

Studerende kinderen kosten geld, veel geld. Tegenwoordig moeten studenten lenen om hun studie te bekostigen, de studiebeurs is verleden tijd. Beluister hier welke financiële regelingen je als ouder kunt treffen om je hierop voor te bereiden.