Praten over de dood, kan voor opluchting zorgen!

Misschien is het in deze tijd (na de covid-19 pandemie) helemaal niet zo gek om het over de dood te hebben. En toch doen we het niet graag. Het komt te dichtbij, het is een ongemakkelijk onderwerp en over geld wil je het al helemaal niet hebben. Een ietwat negatieve benadering van de dood.

Gelukkig kan het ook anders. Je kunt de achterblijvende familieleden vertellen hoe je de eigen uitvaart voor je ziet. Je kunt alvast beoordelen of je bij het wegvallen van jouw partner concessies moet doen, op het huidige leefpatroon. En andersom natuurlijk ook. Je kunt de overblijvende familieleden vertellen, hoe de verdeling van de toekomstige nalatenschap eruit ziet. En juist dat laatste puntje, de nalatenschap, is van belang!

Wij Hollanders praten niet graag over geld, want stel je eens voor dat een ander het beter heeft. Aan de andere kant willen we wel weten hoe de buurman de nieuwe auto heeft kunnen betalen. Geld in combinatie met de dood, is een nog groter taboe!

Kinderen willen het niet met de ouders bespreken, want misschien denken de ouders dat ze op het geld zitten te azen. Met geld bedoel ik ook sieraden, kunst, auto’s en dus de volledige inboedel. Aan de andere kant twijfelen de ouders of de kinderen geholpen zijn met een voorschot op de erfenis en weten ze ook niet wat de toekomst voor ze in petto heeft. Denk aan die schoondochter waar je totaal geen klik mee hebt en dat ze misschien nu al van je zuurverdiende geld gaat genieten. Of wat dacht je van de stijgende zorgkosten, waarvoor de huidige spaarrekening ingezet kan worden.

Bekijk het eens van de positieve kant: Zou het niet fijn zijn als je met je dierbare familieleden gaat zitten en bespreekt wat je na je overlijden geregeld wil zien? Dat er een document met uitvaartwensen voor ze klaarligt? Dat er beschreven staat wie de kast en wie de trouwringen krijgt? En nog mooier, zou het niet fijn zijn als je vooraf al een gedeelte van de erfenis kunt overdragen. Scheelt weer een slok op de borrel wat betreft de erfbelasting en je ziet meteen wat voor moois er met het geld gedaan wordt.

De rode draad in dit verhaal is dat alles genoteerd staat, iedereen (nou ja, niet de buurman natuurlijk) ervan op de hoogte is en, wanneer jij dat niet wil, die ene schoondochter geen rechten heeft.

Fijne gedachten toch? Stel gesprekken over de dood daarom niet uit. En als je daar hulp bij nodig hebt? Iemand erbij wil hebben die buiten het gezin staat en met jullie meedenkt? Maak dan gebruik van een vrijblijvende kennismaking: virtueel/telefonisch.