Een financieel plan, wat is dat precies?

De titel is bij uitstek een standaard vraag die ik tijdens een kennismakingsgesprek ontvang! Vaak zijn het “toekomstige” klanten die mij al even volgen of getipt zijn om eens met mij, een financieel planner, in gesprek te gaan.

Een Financieel Planner, dat is wat ik doe, als ik niet slaap, voor de kinderen zorg of een ander sociaal moment heb. Ik plan het financieel leven wat je zou willen leiden… en dan gebruik ik ook nog eens TAART als metafoor. Niet slecht toch…

TAART, denk eens aan een hele mooie, lekkere taart, die bestaat uit meerdere lagen en verschillende kleuren. Die nodigen uit om er eens een hapje van te nemen! Dat is nou precies de financiële TAART die ik voor ogen heb, want iedereen heeft nu een andere TAARTkleur of TAARTsmaak voor ogen. Net zoals het financiële leven. Niet iedereen wil twee auto’s op de oprit en elke twee maanden op vakantie. En als dat jouw wens wel is… hé, wie ben ik om daarover te oordelen!

Dus even terug naar de titel, wat is een financieel plan? Zo’n plan bestaat uit vier TAARTlagen:

 1. Wie ben je?
  Dus jouw profiel met wat je doet en belangrijk vindt binnen jouw gezin/leven.
 2. Waar zou je advies over willen?
  Welke financiële vragen, wensen of onzekerheden heb je? Vaak zit het je dwars of lig je ervan wakker.
 3. Hoe sta je er financieel voor?
  Wat komt er binnen en wat gaat eruit? Wat als je gisteren met pensioen ging? Of gisteren werkloos raakte? Of gisteren arbeidsongeschikt raakte? Of gisteren overleed? Hoe laat je in al die situaties de mensen van wie je houdt achter?
 4. Als je er al financieel minder voor staat of je financiële wensen wil vervullen?
  Dan is dit het moment om te bekijken welke financiële stappen je moet zetten om het te realiseren. Dat kan zijn door naar de fiscale of financiële mogelijkheden te kijken maar het kan ook zijn dat we financiële producten nodig hebben. Denk daarbij aan vermogensbeheerders, verzekeringen, hypotheken etc.

Elk financieel plan begint met de volgende vraag: “Wat vind jij belangrijk in jouw leven?” De bovengenoemde TAARTlagen kun je zelf al opbouwen! Sowieso TAARTlaag 1 en 2 maar 3 vraagt extra inspanning… denk aan een huishoudboekje, pensioenuitdraai en het doornemen van de huwelijkse voorwaarden of een samenlevingsovereenkomst. Toch nodig ik je graag uit om in ieder geval aan de slag te gaan met nummer 1 t/m 3 (huishoudboekje). Dit zal je al extra houvast geven!

Heb jij toch nog extra hulp nodig of heb je geen adviseur? Heb je vragen over het voorbeeld hierboven of jouw persoonlijke situatie? Blijf dan niet in onzekerheid en stel hier jouw vraag of maak een kennismakingsafspraak: persoonlijk of virtueel/telefonisch.

Heb je andere onderwerpen/vragen die je graag in een van onze blogs wil teruglezen? Wij houden ons aanbevolen! Laat hier jouw gewenste leesonderwerp weten!