Besparen, what else?

Besparen, waar denk je dan aan? Vraag het aan de gemiddelde Nederlander dan krijg je het volgende te horen: elektriciteit, water, hypotheek, bezuinigen, geld apart leggen en aan de toekomst denken. De een denkt aan praktische zaken om de maandelijkse rekening te verlagen en de ander denkt aan het waarmaken van toekomstige plannen.

Bij besparen denk je vooral dat je moet (ja, je leest het goed) besparen vanwege je behoefte aan geld. Geld, omdat je maandelijks inkomen te kort komt of juist een maandelijks overschot wil creëren. Veel mensen kiezen pas voor besparen als ze in bovengenoemde situatie zitten. Best vreemd eigenlijk, want wij Nederlanders zijn dol op gratis en korting. Waarom is besparen dan geen onderdeel van onze leefstijl?

Money mindset

Besparen heeft alles met onze money mindset te maken, want besparen ruikt naar tekorten. “Ik heb geld nodig om te leven en daarom bespaar ik”. “Of; Marie we moeten nu gaan besparen, want ik ben mijn baan verloren”. Zeker als je in je jeugd niets kon of mocht uitgeven, omdat je ouders moesten besparen.

Geld maakt geld

Laten we je money mindset eens een positieve draai geven, want door alle besparingen houd je geld over. Ja… geld om weer geld te maken. En nee, ga geen nieuwe biljetten met de thuisprinter afdrukken. Ga de besparing van de boodschappen apart leggen (of in een spaarpot doen). Gelukkig tonen veel supermarkten de besparing op de kassabon aan. Dat geldt overigens ook voor de energierekening, daarvan weet je ook van te voren wat je maandelijks bespaard. Als dat € 50,- per maand is, zet dat bedrag ook maandelijks weg op een aparte rekening. Beter nog, ga ermee beleggen. Want € 50,- per maand op de spaarrekening wordt € 600,- per jaar of € 613,- bij 4% beleggingsrendement.

Moraal

Maak van besparen een gewoonte, want we betalen niet graag te veel. Daarnaast genieten we meer van onze aankopen als het voor de helft van de prijs is. Besparen is verstandig met je geld omgaan en door er een doel aan te hangen, maakt dat het ook nog eens leuk! Wie wil er niet een extra reisje, speciale tas/schoenen, nieuwe elektronica etc. Begin klein en maak het groter als je het kan missen.

Wil jij 30 dagen lang aan de slag met je financiën en geld gaan besparen of juist vermogen gaan opbouwen? Klik dan hier om dagelijks tips te ontvangen.

Heb jij toch nog extra hulp nodig of heb je geen adviseur? Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Blijf dan niet in onzekerheid en stel hier jouw vraag of maak een kennismakingsafspraak: persoonlijk of virtueel/telefonisch.

Heb je andere onderwerpen/vragen die je graag in een blog wil teruglezen, dan houden wij ons aanbevolen voor suggesties. Laat hier jouw voorkeur voor een onderwerp weten!