Wat als jij een aflossingsvrije hypotheek hebt?

Veel mensen krijgen het Spaans benauwd als ze iets horen over de aflossingsvrije hypotheek. Ze weten dat deze vorm van hypotheek niet meer mogelijk is en dat ze voorlopig geen aflossing hoeven te doen. Is het werkelijk zo dat je niet hoeft af te lossen en is het zo dat je deze hypotheekvorm niet meer kan afsluiten? Laat mij jou verder informeren.

Aflossingsvrije hypotheek

Het is een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd van de hypotheek niet verplicht hoeft af te lossen. Het is de duidelijkste hypotheekvorm (als het om de maandlast gaat), omdat je maandelijks alleen de rente betaalt over je uitstaande hypotheekschuld. Het kan zelfs zijn dat je pas moet aflossen als je woning verkocht wordt. In sommige situaties moet je gaan aflossen als je hypotheek al 30 jaar loopt. Kijk hierbij goed naar de hypotheekvoorwaarden en de hypotheekakte of dit ook voor jou geldt.

Crisis

Deels door de crisis is de aflossingsvrije hypotheek niet meer nieuw af te sluiten. De reden hierachter is dat veel woningen onder water stonden en mensen met een aflossingsvrije hypotheek vaak geen financiële buffer hadden om de hypotheekschuld te verlagen. Een nuance is hier wel op zijn plaats. Had je al een aflossingsvrije hypotheek, dan mag je deze deels meenemen naar een nieuwe woning. Wil je toch nog een aflossingsvrije hypotheek, dan kan je deze alleen afsluiten als box 3 lening (lees: zonder renteaftrek).

Wat kun je doen?

Neem eerst de voorwaarden van je hypotheekverstrekker door. Moet jouw hypotheek na 30 jaar afgelost moet worden? Verwacht je na 30 jaar nog in de woning te willen wonen? Heb je onvoldoende buffer om de hypotheekschuld volledig af te lossen? Als je deze vragen met ja kan beantwoorden, dan is het verstandig om eens met een adviseur in gesprek te gaan. Vaak is een eerste kennismaking kosteloos en weet je meteen wat jou te doen staat.

Twijfel jij ook over je keuze ten aanzien van je hypotheek en wil je daar een keer duidelijk en passend advies over? Dan kun je mij bereiken via info@taartbynihal.nl of 048 521 10 38.