Waarom laat jij geld liggen?

Gisteren mocht ik een kennismakingsgesprek bij nieuwe klanten voeren. Een ontzettend leuk gezin. Ze hadden zich ook goed voorbereid op ons gesprek, door een aantal vragen op papier te zetten. Als Financieel Planner juich ik dat alleen maar toe, want praten over je financiën is meestal niet makkelijk. Je wil immers niet graag horen dat je financiële zaken niet helemaal op orde zijn, omdat je dat stiekem best wel weet.

Toch vind ik het ontzettend stoer dat ze mij benaderen. En daarmee in mij het vertrouwen stellen om het financiële gesprek te voeren. Nadat ik hun persoonlijke verhaal gehoord had, kwam ik al snel tot de conclusie dat ze zoveel geld laten liggen!

De meeste ondernemingen zijn gestart vanuit een droom om van betekenis te zijn. Een onderneming starten om de administratie te doen is NOOIT de reden geweest en daar ligt een valkuil. Zo ook, om te vergeten ook voor de vent te zorgen in plaats van alleen de tent. Denk hierbij aan de risico’s die binnen een gezin kunnen ontstaan bij overlijden, ouderdom (bereiken pensioendatum), ziekte en het eindigen van de onderneming. Dus administratie is een dingetje wat niet goed wordt bijgehouden of waarin je je niet verdiept en daardoor laat je geld liggen. Hier geven wij op vrijdag 15 november aanstaande een training over: Financieel je zaak op orde.

De ondernemer (van het leuke gezin) die ik gisteren sprak, liet geld liggen omdat hij zijn auto privé rijdt en de autokosten privé betaald. Als ondernemer heb je de keuze je auto inderdaad privé te rijden en jezelf € 0,19 per zakelijk gereden kilometer te vergoeden (noteer dit duidelijk in je urenregistratie). Je zou er ook voor kunnen kiezen om de auto zakelijk te gaan rijden. Het betekent dat de auto op de balans komt te staan. Het is nu de vraag of het een lease auto wordt of een auto die meteen is afgerekend.

Een auto die je meteen afrekent heeft als voordeel dat hij in eigendom blijft. Nadeel is dat het onderhoud voor eigen rekening komt. Wie betaald de rekening? Jouw bedrijf natuurlijk en de BTW kun je in aftrek opvoeren. Daarnaast zijn er een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Daar kan ik wel meerdere woorden aan wijden, maar ik wil je in eerste instantie bewust maken van het geld wat je laat liggen door je auto alleen privé te rijden!

Deze blog is geschreven voor alle IB ondernemers die als ZZP’er werken en vooral bezig zijn met hard werken. Dit doen ze met als doel om zoveel declarabele uren te maken als mogelijk. Dat snap ik natuurlijk maar naast een goede omzet is het belangrijk om de juiste uitgaven te vermelden. Jouw voordeel is dat de te betalen belasting lager wordt! Herken jij jezelf in bovenstaande of denk je hierbij aan een familielid of kennis? Laat hem of haar zeker contact met ons opnemen!

Heb je vragen over jouw financiële situatie? Schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen. Geen vraag is te gek, het is alleen gek dat ze niet gesteld worden! Wil je ook een goede financiële planning? Stuur dan een mail of plan hier een telefonische kennismaking.