Vier tips om je hypotheekrente te verlagen!

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) constateert dat de informatie over risico-opslag bij hypotheken tekortschiet. De meeste mensen weten jaren na het afsluiten van de hypotheek niet of de hypotheekrente een opslag kent. Ook weten ze vaak niet hoe ze de renteopslag tijdens de rente looptijd naar beneden kunnen bijstellen.

Hieronder geef ik je vier tips om je hypotheekrente te verlagen en om meer ruimte in je portemonnee te creëren.

Tip 1.

Begin eerst met een belletje of mailtje richting jouw financieel adviseur of hypotheekverstrekker (die maandelijks het hypotheekbedrag incl. aflossing van je rekening afschrijft). Stel duidelijk de vraag of er sprake is van een risico-opslag? Zoja, hoe hoog is de opslag en hoe laag moet de hypotheeksom worden om een lagere, of zelfs geen, opslag te hanteren?

Tip 2.

Controleer of de huidige WOZ-waarde hoger is dan de hypotheeksom. Zoja, dan kan de opslag zonder moeite worden aangepast. Zo niet, dan is het een overweging om de woning te laten taxeren. Controleer wel altijd eerst of de taxatiekosten opwegen tegen het voordeel van opslagverlaging.

Tip 3.

Als je in een speciale polis of op een speciale rekening vermogen opbouwt, om je hypotheek op een bepaald moment af te lossen (let op: dit is dus geen gewone rekening of polis, laat je hierin goed adviseren). Dan kan het opgebouwde saldo fictief verrekend worden met de uitstaande hypotheeksom. Dit betekent dat de hypotheekverstrekker minder risico ervaart, omdat het geld voor de aflossing al aanwezig is.

Tip 4.

Heb je genoeg eigen vermogen en zit je ruim boven het heffingsvrij vermogen (meer dan € 30.360,- per persoon in 2019)? Dan is het zeker een overweging waard om de hypotheek voor een gedeelte af te lossen. Je betaalt immers meer rente op de hypotheek, dan dat je ontvangt op de spaarrekening. Ook hierbij is het belangrijk om je goed te laten adviseren, omdat bij elke hypotheekverstrekker andere regels gelden bij vervroegd aflossen.

Het is belangrijk om afstemming te zoeken bij een financieel adviseur/planner, als je twijfelt over jouw situatie. Zo voorkom je dat je achteraf spijt hebt van de genomen stappen!

Heb je vragen over jouw hypotheek? Of wil je advies over jouw situatie? Neem dan contact op via info@taartbynihal.nl of bel 048 521 10 38.

Wil jij op de hoogte blijven van alle financiële en wettelijke wijzigingen? Schrijf je dan nu in voor de maandelijkse nieuwsbrief van TAART by Nihal