Vermogensscheiding: Zo is je belegging veilig

Je gaat bij NNEK Vermogensbeheer (hierna: NNEK) beleggen of doet dat al. Natuurlijk wil je dat jouw belegging veilig is in het geval van faillissement van NNEK. In dit artikel lees je hoe jouw belegging beschermd is tegen een faillissement.

NNEK is een beleggingsonderneming en daarvoor geldt een wettelijk vereiste van vermogensscheiding. Dit voorkomt dat jouw belegging bij een faillissement van NNEK in de boedel van NNEK valt en je niet langer toegang heeft tot jouw belegging.

Deze blog is geschreven door Michiel van Vugt, Commercieel Directeur NNEK. Deze blog en schetsen mogen auteursrechtvrij worden hergebruikt door financieel professionals voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief of sociale media.

Vermogensscheiding in de praktijk

Om te voldoen aan de wettelijke eis van vermogensscheiding is het bewaren van beleggingen in een afgescheiden bewaarstelling (hierna: beleggersgiro) verplicht. Dit houdt in dat jouw beleggingen zijn ondergebracht in een andere rechtspersoon dan NNEK: de Stichting Noordnederlandse Beleggersgiro. Deze stichting verricht geen andere activiteiten dan het bewaren jouw beleggingen. De Stichting Noordnederlandse Beleggersgiro en NNEK voldoen aan deze voorwaarden en staan beiden onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM). Lees op de website van de AFM meer over vermogensscheiding.

Als je geld inlegt op jouw beleggingsrekening, dan maak je dat over naar een bankrekening op naam van de Stichting Noordnederlandse Beleggersgiro o.v.v. jouw beleggingsrekeningnummer. Jouw beleggingsrekening is geen IBAN, zoals je dat kent van een bankrekening, maar een administratief nummer op jouw naam. In de beleggingsadministratie van de Stichting Noordnederlandse Beleggersgiro leggen wij onder dit nummer vast welke beleggingen van jou zijn.

Bovenstaande zorgt ervoor dat jouw geld of belegging nooit op een bankrekening op naam van NNEK staat en dus geen onderdeel is in het geval van een faillissement. De Stichting Noordnederlandse Beleggersgiro houdt een bankrekening aan bij een Nederlandse bank die onder toezicht staat van DNB.

Als je een inleg wilt doen op je beleggingsrekening, dan maak je dat over vanaf de tegenrekening die bij NNEK bekend is. De tegenrekening is een Nederlandse bankrekening op jouw naam die gekoppeld is aan jouw beleggingsrekening. Als de Stichting Noordnederlandse Beleggersgiro je inleg heeft ontvangen, dan wordt dit bedrag volledig belegd op de door jou gekozen strategie. Je bepaalt dus zelf wanneer en met hoeveel geld je inlegt. Wij beleggen direct je gehele inleg volgens jouw fondsverdeling en houden nooit een geldsaldo aan op jouw beleggingsrekening.

Beleggerscompensatieregeling

Als je belegt dan kan de waarde van jouw portefeuille op en neer gaan. Mogelijk maak je verlies. Hiervoor is er geen compensatie. Maar het kan ook zijn dat er iets misgaat bij de beleggingsonderneming die jouw beleggingen beheert en de orders uitvoert. Bijvoorbeeld mismanagement. Staan in zo’n geval jouw beleggingen niet apart van de beleggingsonderneming? Dan kan een eventueel verlies tot EUR 20.000 gecompenseerd worden via de beleggerscompensatieregeling. Lees meer over deze regeling op de website van de DNB.

 

Meer lezen over de Stichting Noordnederlandse Beleggersgiro? Kijk dan eens op de website.

Maak een afspraak voor een persoonlijk vermogensplan, ik help je graag naar #frijer: financiële rust is je emotionele rust. Bel ons gerust op 048 521 10 38 of stuur een bericht naar info@taartbynihal.nl.