Vermogen zit in de stenen, kun jij metselen?

Zie jij het al voor je, een huiseigenaar die eurobiljetten tussen de voegen probeert te stoppen? Nee, want hoe zit er anders vermogen in de stenen? Nou, daar bedoelen financieel professionals (zoals ik) mee: “Dat de waarde van de woning hoger ligt, dan de hypotheek bij de bank”. Even een voorbeeldberekening: € 300.000, – (waarde woning) minus € 225.000, – (hypotheek) is € 75.000, – vermogen in de stenen!

Dus als jij vermogen in de stenen hebt, dan krijg je het er niet zomaar uit.

Je kunt geen bakstenen wegbikken om het vermogen te ontvangen, maar wat kun je wel? Zeker als je vermogen nodig hebt, om:

  • De zorgkosten te betalen;
  • De hypotheekkosten betaalbaar te houden;
  • Een verbouwing uit te laten voeren;
  • De (toekomstige) erfenis alvast te verdelen;
  • Schenkingen aan kinderen te doen;
  • Een vakantiewoning aan te kopen;
  • Een beleggingspand aan te kopen, voor het ontvangen van passief inkomen;
  • Alle andere dromen waar te maken, omdat je geen erfgenamen hebt en je ook geen erfenis hoeft achter te laten!

Het antwoord op de vraag: wat kun je wel?

Nou simpelweg je hypotheek verhogen! Het voelt tegennatuurlijk om weer hypotheek aan te vragen, als je zoveel moeite gedaan hebt om het af te lossen. Toch is dat een mooi alternatief om jouw vermogenswens waar te maken. De hypotheekrente is nu laag, de waarde van de woning is nu hoog en jouw inkomen is voldoende om de hypotheeklasten (ook) op langere termijn te dragen.

Nu wordt het vermogen in de stenen, voor de belastingaangifte, niet als vermogen gezien (box 3), maar wat niet is kan nog komen. Ook voor de eigen bijdrage WLZ is de eigen woning nog geen onderdeel bij de berekening. Hier geldt ook, wat niet is kan nog komen!

Je hebt niks aan vermogen in de stenen als je vervolgens krom ligt om jouw maandelijkse uitgaven te bekostigen. Bespreek dit goed en beoordeel ook welke uitgaven je op langere termijn verwacht. Begin eens met een huishoudboekje (ja daar is die weer) en sta stil bij de grote uitgaven die je verwacht.

Neem de tijd.

Ga niet meteen je hypotheek verhogen, maar neem de tijd om jouw wens te bespreken met je partner. Heb je vragen over jouw nalatenschap, woning of hypotheek? Of wil je advies over jouw situatie? Neem dan contact op via info@taartbynihal.nl of bel 048 521 10 38.