Verhuren van je huis kan fiscale consequenties met zich meebrengen!

Verhuur van je tuinhuis, betaal je daar belasting over?

Woon je in een toeristisch gebied, dan kan het lonen om je woning te verhuren. Denk hierbij aan verhuur tijdens de eigen vakantie. Je biedt de woning aan via Airbnb, ontvangt een vergoeding en je gaat op hetzelfde moment op vakantie. Meteen ook een mooie oplossing tegen inbraak (van buitenaf) en een oppas voor het konijntje van de kinderen.

Alleen hoe werkt het als je een gedeelte van de eigen woning structureel wil verhuren? Je hebt zoiets als kamerverhuur. Kamerverhuur is het verhuren van een kamer, terwijl jij in dezelfde omgeving woont. Denk hierbij aan een student, een tijdelijke kennismigrant of een toerist. Hierbij is het voordeel dat je met meer mensen in huis woont en daardoor meer gespreksstof hebt (ideaal voor de alleenstaanden onder ons). Je hebt ook een mooie wisselwerking van verschillende culturen, met de bijbehorende gebruiken en gerechten. En niet geheel onbelangrijk, je ontvangt een extra inkomen.
Dat inkomen ziet de belastingdienst wel aan als inkomen om belasting over te heffen!

Er is uiteraard een uitzondering op de belastingheffing, namelijk verhuur je een kamer op een niet-commerciële basis (vakantiegangers) en is het verhuurbedrag minder dan € 5.506,- (2020) per jaar? Dan kun je gebruik maken van de kamerverhuurvrijstelling. Hierbij hoef je de huurinkomsten niet als inkomen op te geven. Aanvullend voordeel is dat de hypotheekrenteaftrek ook niet vervalt voor dat gedeelte van het huis. Ligt het verhuurbedrag hoger, dan verhuist een gedeelte van de eigen woning naar box 3 en betaal je vermogensbelasting naast de verminderde renteaftrek. Let op, dit geldt alleen over 70% van de huurinkomsten (verminderd met de gemaakte kosten).

Bij gemaakte kosten kun je denken aan (bron Belastingdienst):
–  gas- en elektriciteitsverbruik door de huurder
–  verhuurders service, zoals schoonmaken en wassen
–  advertenties en provisie

Heb je een tuinhuis? En verhuur je deze tijdelijk via verschillende internetsite, dan betaal je er wel inkomstenbelasting over. Best gek als je dit zo leest, want bij kamerverhuur heb je dit niet. Dat komt, omdat het voor een korte periode verhuurd wordt. Het tuinhuisje wordt, ondanks dat het los staat van het woonhuis, als onderdeel van de eigen woning gezien. Dan geldt de eerder genoemde heffing over 70% van de huurinkomsten.

Heb je vragen? Mail deze naar info@taartbynihal.nl of bel naar 048 521 10 38.