Stort nu in je lijfrente: De belastingdienst betaalt mee

Er is goed nieuws voor iedereen die zijn of haar pensioen serieus neemt. Met de nieuwe Wet Toekomst Pensioen is er namelijk een aantal veranderingen doorgevoerd waardoor je extra pensioen kunt opbouwen via bijvoorbeeld een lijfrente. Een lijfrente is de manier om persoonlijk vermogen op te bouwen voor je pensioen.
Een belangrijke verandering is de verhoging van de jaarlijkse jaarruimte. Wat is precies de jaarruimte? De jaarruimte is een manier om extra geld in te leggen voor je pensioen en om belastingvoordelen te krijgen. Het werkt als volgt: stel dat je graag meer wilt sparen voor je oude dag dan dat je al via je werk en de overheid doet, dan is de jaarruimte het bedrag dat je elk jaar extra mag inleggen. Dit mag op een rekening die vrijgesteld is van belasting. Dit bedrag wordt berekend op basis van een formule die afhankelijk is van je inkomen en pensioenopbouw.


Wat kan de jaarruimte voor jou betekenen?

Veel mensen bouwen pensioen op via een werkgever, dat heet het werkgeverspensioen. Dit betekent alleen niet altijd dat je een volledig pensioen opbouwt. Het kan zijn dat er maar een deel wordt opgebouwd, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van het resterende deel. En laat dit nou ook een slimme manier van sparen zijn. Ik leg het je uit. De exacte berekeningen kunnen variëren, daarom het is belangrijk om de fiscale regels en richtlijnen te raadplegen, maar hier stellen we een eenvoudig voorbeeld om de impact van de jaarruimte te laten zien.

Het voordeel van de jaarruimte

Stel je voor dat iemand een belastbaar inkomen heeft van €40.000. De inleg die je in je jaarruimte mag doen is door de Wet Toekomst Pensioenen verhoogd van 13,3% naar 30%. Voor de ingang van deze nieuwe regel was de berekening als volgt:

Oude regeling vóór 2023
Jaarruimte = 13,3% van inkomen
Jaarruimte = 0,133 * €40.000 = €5.320

Nieuwe regeling 2023
Jaarruimte = 30% van inkomen
Jaarruimte = 0,30 * €40.000 = €12.000

Het is niet een heel lastige som om direct te zien dat het verschil aanzienlijk meer is dan voorheen. In deze situatie mag je dus €6.680 meer inleggen in de jaarruimte. Deze extra inleg in je jaarruimte biedt een aantal voordelen:

  1. Belastingvoordeel: Je betaalt minder inkomstenbelasting, omdat je meer kunt aftrekken. Je trekt de jaarruimte af van je belastbaar inkomen in box 1. Daarom kun je minder inkomstenbelasting afdragen én ben je over dit opgebouwde bedrag geen vermogensbelasting verschuldigd.
  2. Pensioenopbouw: Het zorgt ervoor dat je meer geld kunt opbouwen voor je pensioen. Dit is nuttig als je denkt dat het pensioen via je werk niet genoeg zal zijn om een leuk leven van te leiden ná je pensioen. De kans op een goed pensioen stijgt dus omdat je meer in mag leggen. De €6.680 uit het voorbeeld kan na 20 jaar wel groeien naar bijna €20.000 bij een rendement van 5,5%.
  3. Geen belasting over de groei in de lijfrente: Het geld dat je in je pensioenrekening stort, kan groeien zonder dat je er belasting over betaalt. Dat betekent dat je pensioenpotje sneller groeit. Je betaalt mogelijk minder belasting in box 3 (vermogensbelasting), omdat de lijfrente niet meegenomen wordt in de berekening van de vermogensbelasting.

Het kan dus een slimme keuze zijn om een nieuwe lijfrente rekening te openen of juist extra te storten dit jaar. Bovenstaande som is een vereenvoudigd voorbeeld en de exacte bedragen variëren op basis van je individuele situatie.

Wij zoeken graag voor je uit welk bedrag jij mag inleggen in je lijfrente op basis van je persoonlijke omstandigheden en de meest recente belastingregels.
Profiteer er dit jaar nog van en neem contact met ons op via info@taartbynihal.nl of bel
0485 – 211038.