Rouwen en werken

Het is een vreemde titel voor een blog, maar wel de dagelijkse werkelijkheid. Veel mensen op de werkvloer hebben op de een of andere manier te maken met rouwen. Denk hierbij aan het rouwen om de relatiebreuk, het rouwen door verlies van je baan of het rouwen vanwege het verlies van je geliefde partner of kind. Dezelfde mensen zijn vaak psychisch en lichamelijk niet in staat om volledig inzetbaar op de werkvloer te verschijnen.

Rouwen
Rouwen heeft een grote invloed op jouw als mens, maar ook als werknemer. Vaak krijg je vanuit de werkgever tijd om te rouwen, maar is het nodig en hoeveel tijd heb je nodig? Ben je dan nog wel effectief inzetbaar door tijd te krijgen om het rouwen een plekje te geven? Mijn antwoord is nee, want de eerste vraag die je jezelf moet stellen is: Waarom rouw ik? De vervolgvragen zijn dan: Rouw ik vanwege het verlies en moet ik dat verlies een plekje geven? Of maak ik mij zorgen, omdat ik niet weet wie ik ben, nu ik een partner/baan verloren heb? Maak ik mij zorgen over mijn financiële toekomst? Kan ik nog in de woning blijven wonen zonder partner? Ik ben mijn baan verloren, maar loopt mijn pensioen nog door?

Wetenschap
Wetenschappelijk onderzoek (Bron: Astri Beleidsonderzoek en -advies, Leiden 2011) heeft aangetoond dat mensen langer in het rouwproces blijven zitten, omdat ze zich zorgen maken over de toekomst. Dit kan de toekomstige loopbaan zijn, maar ook de financiële onzekerheid. Werken is dan van groot belang voor het rouwproces, omdat het structuur en ritme geeft. Een positief gevolg is dat werken tot financiële stabiliteit leidt en het gevoel geeft dat je er toe doet in de maatschappij.

Financiële rust
Het is erg belangrijk om te weten hoe jouw financiële situatie eruitziet voor je in een rouwproces terecht komt. Een gewaarschuwd mens telt namelijk voor twee! Ga na bij de werkgever, wat er voor jouw geregeld is bij wijzigingen in jouw persoonlijke situatie. Bekijk dan wat de overheid vanuit de sociale zekerheid aanbiedt. Toets vervolgens deze bevindingen aan jouw financiële situatie en toekomstwensen die je hebt. Ik kan mij voorstellen dat je bij het verliezen van je partner, je niet meteen aan werken denkt. Zeker als er sprake is van een jong gezin en je de balans weer moet terugvinden. De vraag is: hoe betaal je dan de vaste lasten, als je niet meer (volledig) werkt?

Maak eerst een overzicht voor jezelf met bovenstaande opties en bekijk wat in jouw situatie op langere termijn het beste past. Twijfel jij over je keuze ten aanzien van je toekomst en wil je daar een keer duidelijk en passend advies over? Dan kun je mij bereiken via info@taartbynihal.nl of 048 521 10 38.