Is beleggen iets voor mij?

Is beleggen iets voor mij?

Eerst even een duidelijke disclaimer!! Beleggen doe je met geld wat je kunt missen, dat is echt een harde regel voor toekomstige beleggers. Heb je geld nodig voor een woningaankoop, verbouwing, studie, betaling van de maandelijkse lasten, etc.? En dat op een korte termijn, denk aan binnen nu en 5 jaar? Dan is beleggen niks voor jou! Waarom niet, zul je denken? Nou in die 5 jaar tijd, kan de beleggingsmarkt er anders (lees negatiever) uitzien, waardoor jouw inleg (en zorgvuldig opgebouwd vermogen) helemaal weg kan zijn. Hoe zuur is het dan dat je geen woning kunt aankopen? Of die ene camper om op reis te kunnen?

Een andere harde regel is dat je nooit, maar dan ook nooit moet beleggen met geleend geld! Natuurlijk ken ik de succesverhalen, waarbij je met geleend geld een prachtig rendement wist te bereiken. Hoor jij wel eens de verhalen van mensen die dat niet hebben bereikt? Sterker nog, die de eigen woning moesten verkopen of in de bijstand moesten? Nee, het is menselijk om je successen te delen en niet je tegenslagen.

Toch adviseer ik veel van mijn klanten om te gaan beleggen (lees beleggen met het bestaande vermogen). Een aantal redenen om te gaan beleggen zijn:

–        Ik wil meer rendement maken om de inflatie, rekeningkosten en vermogensbelasting op te vangen;

–        Ik wil passief inkomen realiseren door dividend of rentevergoedingen te ontvangen;

–        Ik wil in de toekomst een grote aankoop doen en dat haal ik nu niet met mijn spaarvermogen op dit tempo!

Ja, inflatie is zo’n economisch dingetje waar je rekening mee moet houden. Met een vermogen van € 100.000, – kun je nu meer dan over 10 jaar, omdat de prijzen zijn gestegen en daardoor jouw geld minder waard is geworden. Dus is het niet verkeerd om meer rendement te behalen en daarmee de inflatie tegen te gaan. Sparen levert nu een minimale rente en de inflatie (Bron: CBS apr. 2021) ligt nu op 1,9%. Dat betekent dat elk jaar jouw vermogen (of de waarde wat je ervoor terug kunt kopen) met 1,9% daalt. Niemand wil dat het zorgvuldig opgebouwd vermogen (de chocolademousse tussen jouw taartlagen) daalt. Wij mensen zijn juist geneigd om meer te willen en dus een extra “TAART-laag”.

Passief inkomen, daar kun je verschillende boeken over lezen of podcasts over beluisteren. De kern is, dat je inkomen ontvangt zonder daar een dagtaak aan te hebben. Niets anders dan rendement behalen uit jouw investeringen, kan trouwens ook een woning zijn (daar komen we later op terug). Passief inkomen met je beleggingen kun je bereiken, door beleggingen aan te kopen waarbij je dividend of rentevergoeding op ontvangt. Vaak is dat eens per kwartaal en afhankelijk van de hoeveelheid beleggingen je binnen een bedrijf hebt en wat de winstcijfers zijn. Soms kan het zelfs interessant zijn om dure aandelen aan te kopen vanwege het dividend. Met obligaties, zijn leningen van jou aan een bedrijf of land, ontvang je een rentevergoeding. Crowdfunding is ook een belegging waarbij je jouw geld investeert in een bedrijf of persoon. Je ontvangt daar een maandelijkse rentevergoeding en aflossing van de schuld voor.

Jouw afweging om te beleggen heeft ook te maken met de mate van risico nemen. Durf jij het risico te lopen dat jouw beleggingen minder waard worden? Zoja, dan weet je ook dat je de belegging aanhoudt en zelfs jouw beleggingen uitbreidt. Tja, nu kun je goedkoop inkopen! Ga je verkopen, omdat je bang bent dat je jouw geld kwijt kan raken? Dan weet je zeker dat je jouw investering verloren bent, want je maakt vaak kosten bij aankopen en bij verkopen.

Moraal van het verhaal: beleggen doe je met een reden! Beleggen doe je niet als je niet kunt slapen, omdat de waarde gedaald is. En beleggen doe je vaak voor een langere termijn dan 5 jaar!

Heb jij toch nog extra hulp nodig of heb je geen adviseur? Heb je vragen over het voorbeeld hierboven of jouw persoonlijke situatie? Blijf dan niet in onzekerheid en stel hier jouw vraag of maak een kennismakingsafspraak: persoonlijk of virtueel/telefonisch.

Heb je andere onderwerpen/vragen die je graag in een van onze blogs wil teruglezen? Wij houden ons aanbevolen! Laat hier jouw gewenste leesonderwerp weten!