Interview over haar geslaagde carrièreswitch met Nihal Vogels

Interview over haar geslaagde carrièreswitch met Nihal Vogels. Zij was Private Banker en is nu ondernemer in geruststellend financieel advies met de naam Taart by Nihal.

Tof Nihal, heel fijn dat je mee wilt doen! Wat is de reden dat je dit interview afgeeft?
Ik wil graag anderen motiveren met mijn verhaal. Deze tijden zijn erg onzeker en mogelijk moeten mensen gedwongen een switch gaan maken of willen ze juist zelf een andere richting uit. Ik wil in beide gevallen laten weten, dat er een mooie toekomst wacht als mensen hun hart volgen.’

Wat was de aanleiding voor jouw carrièreswitch?
Ik was net moeder geworden van mijn tweede dochter en merkte dat de balans tussen thuis en kantoor zoek begon te raken. Ik was werkzaam bij een grootbank en werkte vaak in de avonduren en weekenden. Dat wilde ik niet meer. Daarnaast wilde ik meer dan in mijn baan mogelijk was, de emoties van mensen betrekken bij mijn financiële adviezen. Mijn vader is helaas in 2003 na een kort ziekbed overleden en toen heb ik gezien dat er dan erg veel op je afkomt. Emoties én financiële zaken. Op 21-jarige leeftijd zag ik heel goed dat je bij een dergelijke ingrijpende gebeurtenis heel veel kunt betekenen voor anderen. Zowel met financieel advies als ook met een luisterend oor.’

En dat kan nu je zelfstandig ondernemer bent?
Juist, ja! Ik vind het heel belangrijk dat ik mijn klanten ook kan adviseren buiten de typische bankproducten om. Zo heb ik een klant helemaal begeleid bij het aankoopproces van een woning. Deze sympathieke vrouw zat er helemaal doorheen. Ze was ongewild gescheiden en had veel verdriet. Ze vond het erg spannend en Zo heb ik haar geholpen bij de aankoop en financiering van de nieuwe woning. Dat was voor haar een mooie afsluiting van een verdrietige periode. Ik stel mezelf kwetsbaar op, waardoor klanten het gevoel hebben dat ze alles kunnen overleggen. Ze spreken veel meer vanuit hun hart en dat zorgt ervoor dat wensen bespreekbaar worden.’

Dankbaar lijkt me. Wat heb je moeten overwinnen om deze gedurfde stap te zetten?
Ik heb in ieder geval mijn eigen onzekerheid achter me moeten laten. Ik dacht ‘kan ik wel een onderneming starten, na zo’n lange tijd in loondienst?’ Maar ja, waarom niet? Al direct na mijn studententijd had ik deze plannen. Telkens waren er wel excuses, eerst meer ervaring opdoen, nog meer diploma’s in de wacht slepen en vervolgens een gezin stichten. Maar op mijn 35e waren al mijn excuses op, haha. Toen ben ik ervoor gegaan, zonder grote banknaam achter me. Ik ben helemaal opnieuw begonnen!’

Fantastisch! Wat vond je man ervan?
Hij vond het heel spannend en we hebben er dan ook uitgebreid over gesproken. We voerden lange gesprekken en kwamen tot de conclusie dat ik de juiste papieren, kennis en drive heb en dat ik altijd wel op mijn pootjes terecht zal komen, wat er ook gebeurt. Hij gaf me het volle vertrouwen dat dit mijn weg is, dat dit het helemaal is voor mij en daar ben ik heel erg dankbaar voor.’

Wat heeft deze stap je opgeleverd?
Heel veel energie! Niet alleen vanwege de positieve reacties van klanten, ook door de betere werk/privébalans. Mijn agendabeheer is net wat makkelijker op belangrijke momenten die ik niet wil missen. Ik zet dan gewoon een kruis in mijn agenda en mis niets van het thuisfront.’

Op welke manier kun je je talent nu nog beter benutten?
Naast mijn empathisch vermogen, mijn talent om te verbinden. Verbinden in de breedste zin van het woord. Netwerken is nu minder commercieel dan in loondienst, al zou je dat misschien niet verwachten. Ik zoek bijvoorbeeld ook heel bewust mensen op die mij inspireren en gedeelde ambities hebben. Daarnaast ontwikkel ik me nu veel breder met opleidingen die mijn eigen voorkeur hebben en niet direct in verband staan met mijn vak.’

Waar ben je trots op? Wat is jouw grootste succes?
Ik heb niet een speciaal moment, al was destijds het zetten van mijn handtekening bij de Kamer van Koophandel wel heel bijzonder natuurlijk. Met al mijn naasten ging ik uit eten om het te vieren.  Mijn bedrijf heet heel bewust TAART by Nihal. Het leven vier je met TAART, omdat het financiële al geregeld is. En als jij je TAART opgebouwd hebt, kun je ervan genieten (pensioen). Elk jaar vier ik de zakelijke verjaardag van mijn bedrijf en ik hou een ouderwets knipselboek bij met recensies, aanbevelingen en doorverwijzingen. Ook maak ik foto’s van bloemetjes die ik als bedankje krijg. Ons brein onthoudt nu eenmaal makkelijker minder goede ervaringen, die zie ik als leermomenten en de successen krijgen een ereplaatsje in mijn boek om ze vooral niet te vergeten. Zo wapen ik mezelf tegen belemmerende gedachten.’

Mooi Nihal! Wat wil jij de lezers tenslotte nog meegeven?
Als je je baan ongewild verloren bent, laat dan het verdriet gerust binnenkomen. Geef jezelf de tijd om deze periode goed af te sluiten en ga er vervolgens voor. Het leven is al kort genoeg, doe dingen waar je plezier in hebt. Omring jezelf met mensen met een positieve vibe, die jou vooruit willen helpen. The sky is the limit!’

Dank je wel Nihal, heel fijn dat je deze energieboost met ons wilde delen!