Ik wilde er gewoon niet aan, tot ik ermee aan de slag ging! 

Elke maand sta ik stil bij mijn blog onderwerpen. Ik bedenk dan de financiële onderwerpen die in een bepaalde periode kunnen spelen, bijvoorbeeld de belastingmaanden maart en april. Het is nu september en normaal gesproken ben ik al vooruit aan het denken, denkende aan de jaarafsluiting. Wat zijn nog de fiscale opties om belastingaftrek voor de aangifte te realiseren, hoe kun je het vermogen over de familie verdelen etc.

Juist vandaag had ik geen onderwerp, want september is een maand waarin mensen nog op vakantie gaan of juist net terug zijn. Je hebt ook Prinsjesdag op de 3de dinsdag van de maand en dat kan ook nog financiële consequenties met zich meebrengen… op papier dan hè. De plannen (de Miljoenennota en de rijksbegroting) tijdens Prinsjesdag moeten nog besproken worden met de fractieleiders van de politieke partijen in de Kamer. Dat gebeurt tijdens de ‘Algemene Politieke Beschouwingen’.

Dus met dat in het achterhoofd, vroeg ik mijzelf af… Nihal wat houdt jou op dit moment bezig? Nou, om eerlijk te bekennen, houden de stijgende energiekosten en de stijgende inflatie mij bezig. Je hebt de gezegde, bij de loodgieter lekken de kranen, nou dat wil ik ten alle tijden voorkomen. Dus hup aan de slag met mijn huishoudboekje, wat mijn klanten bijna verafschuwen! Ik wilde namelijk eerst overzicht en daarmee ook inzicht in mijn dagdagelijkse uitgaven. Mijn inkomsten en grootste uitgaven kan ik zo benoemen, maar welke (onbewuste) uitgaven heb ik nog meer? 

Zelf vind ik het belangrijk om met de stijgende kosten inzicht en overzicht met betrekking tot mijn eigen financiën te houden. Dit doe ik, omdat ik niet afhankelijk wil zijn van de nukken van de overheid. Zo wordt ik ook niet verrast door allerlei fiscale wijzigen, die ik vooraf niet heb voorzien.

Ook komt hierbij het besef, dat ik dit niet alleen moet doen en mijn partner hierin moet betrekken! Waarom, hoor ik je denken? Nou, als jouw partner niet meegenomen wordt in de financiële situatie, dan sta je er alleen voor en verandert er namelijk iets in de situatie. Dus leg jouw partner uit wat je aan het doen bent, wat je wil bereiken en hoe je dat wil bereiken. Wie weet komt jouw partner met geweldige ideeën, waar je zelf niet aan gedacht hebt en wordt het een verandering die je samen volbrengt!

Terwijl ik hier mee bezig ben, komen mijn adviezen naar boven:

  • Maak je huishoudboekje;
  • Maak de noodzakelijke (need to have) uitgaven dikgedrukt;
  • Arceer de need to haves om ze te bespreken met jouw adviseur/bank/verzekeraar/abonnementhouder etc. (lijst is oneindig);
  • Maak de niet-noodzakelijke (nice to have) cursief
    • Arceer de nice to haves in een andere kleur om af te wegen of ze onderdeel blijven van jouw huishoudboekje;
    • Als het goed is, ga je nu al geld overhouden. En begin je het leuk te vinden om inzicht te krijgen.

Zo ging ik wekelijks uiteten, maar doordat ik zo vaak buiten de deur mijn lunch of diner gebruikte, was het een gewoonte geworden. Het was niet meer speciaal en laatst rekende ik af en vroeg mijzelf af: “Was het eten, het geld waard?”. Misschien het eten wel, maar hoe zit het met de ambiance? Dus al met al ik kreeg overzicht en inzicht! En daar is het woordje besparen niet eens om de hoek komen kijken!

Wil je hier graag hulp bij?

Iemand die buiten het gezin staat en met jullie meedenkt? Maak dan gebruik van een vrijblijvende kennismaking: persoonlijk of virtueel/telefonisch.

Heb je andere onderwerpen/vragen die je graag in een blog wil teruglezen, dan houden wij ons aanbevolen. Laat hier info@taartbynihal.nl jouw leesonderwerp weten!