Iedereen kan beleggen

Iedereen kan beleggen!

Vorige week had ik een lunchafspraak met een vriendin. Ze vertelde mij trots dat ze 30% rendement had op haar beleggingen. Ze werd door haar vader getipt om aandelen van een grootbank te kopen. Ze stonden historisch laag, ze had extra spaargeld (met andere woorden, ze kon het geld missen) en wilde het eens uitproberen. Iedereen kan beleggen, dus wilde ze dat ook!

Iedere belegger (groot en klein) hoopt een mooie klapper te maken. Wat als je 20 jaar geleden aandelen van Apple had gekocht? Wat als je aandelen van een bedrijf had gekocht, waarbij  elektrische auto’s aan de lopende band gemaakt werden. Ja, dat wat als blijft een dingetje.

Het is helemaal niet gek om aandelen te kopen van bedrijven waar jij zelf graag komt of waar onderdelen van jouw favoriete gerecht vandaan komen. Sterker nog, als anderen met jou daar ook graag komen of producten afnemen, dan kan het zelfs aantrekkelijk zijn om er aandelen van aan te kopen. Het bedrijf maakt dan steeds meer winst en wordt aantrekkelijker in de beleggingsmarkt. En ik hoef je niet te vertellen dat een aantrekkelijk bedrijf ook in waarde stijgt

Gelukkig kun je tegenwoordig gewoon zelf beleggen. Dit kun je bij de eigen bank of bij verschillende internetpartijen, zoals BUX, De Giro en Flatex doen. Het voordeel van de genoemde partijen (en nee, hier heb ik ook geen aandeel in), zijn de lage beheer-, aan- en verkoopkosten.

Probeer het eens uit met geld wat je kunt missen en op structurele basis. Volg de kranten en lees achtergrond informatie over de bedrijven om te beoordelen waarin je wil beleggen. Het hoeft niet veel tijd te kosten maar zo heb je onbewust een flinke beleggersrekening opgebouwd. Houd wel in gedachten dat door mismanagement binnen een bedrijf, hoge financieringen, politiek klimaat en economische/gezondheidscrisis de resultaten tegen kunnen vallen of zelfs verdampen.

Vergeet niet dat als je aandelen van een bedrijf koopt, je ook nakijkt of er dividend wordt uitgekeerd. Dividend is een extra beloning voor de belegger, omdat het bedrijf winst behaald. Het kan zijn dat het dividend in geld wordt uitbetaald, maar het kan ook zijn dat je hier meer aandelen voor ontvangt. Jouw grote voordeel als belegger: naast waardestijging, ontvang je nu ook passief inkomen!

Wil jij met een groter bedrag beleggen, dan raad ik je aan om een adviseur aan de hand te nemen, plan hier een kennismakingsgesprek in. Beleggen doe je met een doel en neem daarvoor passend risico!