Hoezo krijgen vrouwen minder pensioen?

Waar een man €100,- verdient, ontvangt een vrouw €60,-. Oneerlijk? In een onderzoek van het CBS las ik dat vrouwen in Nederland veel minder pensioen krijgen dan mannen. Het verschil is gemiddeld 40% en dat triggerde mij om dit blog te schrijven. Ik wil graag een steentje bijdragen aan het verkleinen van dit verschil. Hoe gelijker de inkomsten van man en vrouw worden, hoe beter dit is voor de gelijkwaardigheid én de financiële ontwikkeling van vrouwen.

Hoe kunnen we het verschil kleiner maken? 
De reden dat het pensioen lager is, komt door oude regels en gebruiken. Tot 1958 mocht een getrouwde vrouw namelijk niet werken. Het gevolg van niet werken is dat je alleen AOW opbouwt, maar geen pensioen. Toen deze regel kwam te vervallen gingen vrouwen meer werken, maar dan vooral in deeltijd. Vandaag de dag is dit over het algemeen nog steeds zo. Gemiddeld werkt een man 35 uur per week en daar tegenover staat dat een vrouw 26 uur per week werkt. Dat is per week 9 uur minder inkomen en dus een lager pensioen.

Een andere verklaring is dat vrouwen vaker werken in sectoren met lagere inkomens. Hierdoor is de ruimte om pensioen op te bouwen ook lager. En nu is ook nog eens vastgesteld dat vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen. Dat betekent dat de pensioenuitbetaling over een langere periode uitgesmeerd moet worden, wat zorgt voor een lager bedrag per maand. Kortom: het is verklaarbaar waarom het pensioen lager is. Is het dan helemaal een verloren zaak? Gelukkig niet! Er is een aantal mogelijkheden om dit verschil kleiner te maken.

  1. Gebruik de Belastingdienst
    Als werknemer heb je de mogelijkheid pensioen op te bouwen. Dit gebeurt dan via je werkgever die een bedrag per maand voor je mag inleggen in een pensioenregeling. Vaak wordt niet het maximale bedrag opzij gezet en daarom mag je zelf extra geld inleggen. Dit extra inleggen doe je in een beleggingslijfrente. Een beetje een stoffige term, maar het is een mooie optie. Het voordeel van een beleggingslijfrente is namelijk dat de Belastingdienst meebetaalt. De Nederlandse overheid stimuleert het opbouwen van aanvullend pensioen met belastingvoordelen. Het bedrag dat je inlegt in een beleggingslijfrente mag je aftrekken van het belastbaar inkomen. Dat betekent dat je minder inkomstenbelasting betaalt. Daarbij is het bedrag op een beleggingslijfrente vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat je daardoor minder belasting betaalt. Daar staat dan wel tegenover dat je het geld niet mag opnemen. Het geld staat ‘vast’ tot je met pensioen gaat. Neem vooral contact met mij op om te bepalen wat financieel bij jou past.
  2. Zorg voor eigen onafhankelijkheid
    De beleggingslijfrente is dus een goede mogelijkheid, maar ook een ‘gewone’ beleggingsrekening zonder fiscale voordelen is interessant. Je bouwt dan zelf vermogen op en uit deze rekening mag je wél geld opnemen. Deze soort beleggingsrekening geeft je mogelijkheden om zelf te bepalen hoeveel geld je inlegt en wanneer je het gebruikt. Dit kan dus mooi dienen als extra aanvulling op je pensioen.
  3. Meer werkuren maken
    De volgende som is gemakkelijk: meer werkuren = meer salaris = meer pensioen. We kennen in 2022 een groot tekort aan arbeidskrachten, dus is de mogelijkheid om meer te werken is vaak aanwezig. Dit kan wellicht bij je huidige werkgever of in je eigen bedrijf. Een paar uur meer werken kan al een stijging van 10% tot 20% van je inkomen en pensioen betekenen. Veel vrouwen gaan parttime werken als de kinderen geboren worden, maar als deze groter en zelfstandiger worden geeft dat misschien ruimte om meer te verdienen.

Ondanks dat Nederland het relatief (met nadruk op relatief) goed doet op het gebied van gelijkheid en participatie van vrouwen, er is nog genoeg te groeien en te ontwikkelen. Daar help ik graag bij door inzicht en advies te geven. Wacht niet langer en maak snel een afspraak via info@taartbynihal.nl of telefonisch om meer te horen over jouw persoonlijke mogelijkheden.

Deze blog is geschreven door Michiel van Vugt, Commercieel Directeur NNEK.