Hoe verduurzaam je om energiekosten te besparen?

Door financieel planner Nihal Vogels, van TAART by Nihal, ben ik als specialist aanwezig geweest bij het webinar over het besparen op energielasten. Met welke maatregelen je kunt besparen en verduurzamen heeft Hubert-Jan Busch (Passief Huis Specialist) besproken en ik heb verteld hoe je deze maatregelen kunt betalen. Het webinar is opgenomen en via deze link terug te kijken.

Dat de prijzen van energie (gas en stroom) door het dak gaan, is niemand ontgaan. Veel huishoudens zijn al geconfronteerd met een flink hogere energierekening of gaan dat na afloop van hun huidige energiecontract merken. En dat heeft invloed op andere wensen en doelen!

Gelukkig wordt de pijn iets verzacht door het tijdelijke prijsplafond dat de overheid heeft aangekondigd. Op de site www.berekenhet.nl kun je eenvoudig berekenen hoeveel je daardoor gaat besparen op de energierekening.

Op www.verbeterjehuis.nl kun je zien welke mogelijkheden er zijn om je eigen huis energiezuinig en duurzaam te maken. Ook staan hier veel tips, voordelen en ervaringen van anderen.

Ik vind het belangrijk te melden dat je ook zonder grote investeringen kunt bezuinigen. Daarvoor zijn vaak veranderingen in ons gedrag en gewoonten nodig. Bijvoorbeeld door deuren te sluiten, alleen de ruimtes te verwarmen waar iemand is, door de thermostaat (in de nacht) lager te zetten, de CV ketel standaard op 60 graden te zetten i.p.v. op 80 en/of door de CV op ecostand te zetten.

Verder zijn er kleine maatregelen die vaak niet meer dan € 10 kosten, zoals naden en kieren dichten, radiatorfolie gebruiken, de leidingen isoleren, een brievenbusborstel plaatsen en een tijdklok instellen. Maatregelen tot ca. € 100 zijn een slimme thermostaat aanschaffen, een radiator ventilator, waterbesparende douchekop, ledverlichting en een energiemeter.

Win daarnaast eventueel advies in bij een energie-adviseur of het lokale energieloket over het isoleren van je woning (gevel, dak, vloer en glas). Vergeet daarbij niet dat het binnenklimaat gezond moet blijven en dat er geventileerd moet worden. De volgende stap kan zijn om zelf duurzame energie op te wekken door zonnepanelen aan te schaffen. En tot slot kun je een warmtepomp (hybride of volledig) overwegen.

Bekijk ook of je recht hebt op subsidie voor het verbeteren van de woning. Ga hiervoor naar www.energiesubsidiewijzer.nl Deze site is er ook voor huurders en voor de Vereniging van Eigenaren.

Als je de uitgaven voor verduurzaming en dus het verminderen van je energieverbruik (gedeeltelijk) wil financieren met een lening, dan is het afhankelijk van het bedrag interessant om dat via de verhoging van de hypotheek en/of een alternatieve financieringsvorm te doen. Een alternatief voor een hypotheek is bijvoorbeeld de Energiebespaarlening van het Warmtefonds voor bedragen tot € 25.000 (of maximaal € 50.000 bij een Zeer Energiezuinig Pakket of maximaal € 65.000 bij Nul op de Meter)

Een ander alternatief voor een hypotheekverhoging is een consumptieve lening (persoonlijke lening). Er is een verschil in rentetarieven en bijkomende kosten, dus laat dit altijd zorgvuldig door een hypothecair planner afwegen waarna je de beslissing neemt.

Fijn om te weten is dat er zowel bij een hypotheek als de Energiebespaarlening géén maximale leeftijd is van de aanvrager. Dus deze zijn ook mogelijk voor eigenaren van 75+ die aan de overige voorwaarden voldoen.

Natuurlijk wil je weten wat de verbeteringen gaan opleveren. Dat kun je ook op diverse manieren checken. Bijvoorbeeld via:

Deze blog is geschreven door Inge Walstra, Hypotheekadviseur