Hoe groeien de kinderen met een financiële planning op?

Kinderen zijn duur! Spreekt hier een ervaringsdeskundige met twee dochters. Dat kunnen wij (als ouders) niet ontkennen, vanaf dag 1 hebben ze luiers en een schone romper nodig. Je bent misschien dagelijks aan het wassen i.p.v. 1 à 2 keer in de week. Dan hebben we het nog niet eens over de hoeveelheid kleding die je moet kopen, omdat ze zo snel groeien. Soms is het als ouder niet bij te benen om al dat soort zaken te kopen. Met de kinderbijslag, die je driemaandelijks ontvangt en ooit bedoeld was als steuntje in de rug vanuit de overheid, heb je een extra tegemoetkoming in de kosten.

Wat kost een kind gemiddeld genomen? Hier heeft het Nibud via het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzoek naar gedaan en komt met de volgende conclusie: we kunnen stellen dat, voor tweeoudergezinnen, één kind gemiddeld 15% van het besteedbaar inkomen kost. Twee kinderen kosten gemiddeld 25% van het inkomen, drie kinderen 29% en vier kinderen 35%.

Als je bedenkt dat een eigen woning (hypotheeklasten, onderhoud en verzekeringen) gemiddeld genomen 30% van het besteedbaar inkomen beslaat en dat twee kinderen 25% van het besteedbaar inkomen beslaat. Tja, dan houd je nog 45% over om uit te geven aan andere zaken. Best weinig als je het zo leest.

Toch wil jij je kind een mooie toekomst bieden en het liefst zonder financiële belemmeringen. Je wil ze de vrijheid bieden om de eigen studie te kiezen en daarbij gun je ze ook de hobby’s die ze graag uitoefenen.

Maak je kinderen in eerste instantie bewust van de kosten van alle vrijheden. Een dagje Efteling kost in jouw situatie misschien wel een hele werkdag, niets is zo beeldend als je kind uitleggen dat je een dag op kantoor zit om naar de Efteling te kunnen. Zo ben jij onbewust met jouw financiële planning bezig en zijn de kinderen dat ook.

Hoe ga je dat doen? Heb je alle inkomsten en uitgaven op een rijtje?
Zoek jij financieel overzicht? Schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen. Geen vraag is te gek, het is alleen gek als ze niet gesteld worden! Stuur een mail naar info@taartbynihal.nl of bel naar 048 521 10 38.