Hey Student, begin eens met beleggen!

Hey Student, begin eens met beleggen!

Zie jij het al voor je, een student die de Dow Jones (de oudste aandelenindex van de Verenigde Staten) en de AEX (de belangrijkste Nederlandse beursindex) in de gaten houdt?
Ja, ik hoor je al gniffelen. Eerlijk is eerlijk, ik moest er ook even om gniffelen. Maar zo gek zou het niet hoeven te klinken.

 

Als student leid je vaak een onbezonnen leven. Je studeert, je hebt een bijbaantje en hopelijk een druk sociaal leven. Vaak kom je geld tekort en los je dat op met simpele, maar o zo lekkere, macaronimaaltijden! Een biertje in de kroeg kost tegenwoordig € 3,-. Wat als je nou 10 biertjes of wijntjes minder zou drinken per maand en daardoor € 30 tot € 50,- per maand opzij zou zetten? Opzij zetten door juist te gaan beleggen? Klinkt best oké toch, lees eens mee met de onderstaande voorbeelden.

Voorbeeld 1

Dan behaal je met een totale inleg van € 10.800,- een belegd vermogen van +/- € 20.998.-. Klinkt niet verkeerd toch? Met de huidige (negatieve) rente ga je dat zeker niet behalen.

Voorbeeld 2

Dan behaal je met een totale inleg van € 18.000,- een belegd vermogen van +/- € 34.997.-.  In beide situaties verdubbel je bijna je inleg. En dan ga ik nog uit van een voorzichtige risicohouding.

In de onderstaande voorbeeld zie je hoe jouw beleggingen verlopen als je 6% of 2% rendement in 30 jaar zou behalen.

Voorbeeld 4 Voorbeeld 3

In de situatie van 6% rendement zou het belegd vermogen € 50.281,- worden en bij 2% rendement wordt het belegd vermogen € 24.828,-. Je kan mij niet vertellen dat je geen € 30,- of € 50,- per maand apart kunt zetten om mee te beleggen. Alleen zoals je ziet beleg je voor de lange termijn. Voor korte/snelle resultaten adviseer ik je dit niet onbezonnen te doen. Bespreek om die reden vooraf jouw wensen met een adviseur.

 

Handige weetjes:

  • Wist je dat als de bank zou omvallen je beleggingen nog enigszins veilig zijn? Ze staan buiten het bancaire vermogen, omdat je onderdelen van andere bedrijven in bezit hebt en de bank de aan- en verkoop alleen faciliteert.
  • Wist je dat hoe jonger je bent, hoe meer risico je kunt lopen? Je hoeft immers niet meteen een pensioeninkomen uit te laten betalen, een huis te kopen of verbouwing te realiseren.

 

Eigenlijk is starten met beleggen als student een prima periode, vooral als je het beleggen aan professionals overlaat. Dat scheelt je kopzorgen en een minder risicovolle portefeuille.

 

Wil jij met een groter bedrag beleggen, dan raad ik je aan om een adviseur aan de hand te nemen. Plan hier een kennismakingsgesprek met ons in. Beleggen doe je met een doel, neem daarvoor passend risico!

 

NB: In deze blog zijn de inflatie- en belastingcijfers niet meegenomen.