Aangifte controleren

Heb jij jouw oud aangiftes wel eens bekeken?

Ik heb er al eens vaker over geschreven, het middelen fenomeen! Je kunt de inkomsten en inkomstenbelasting over drie jaar verdelen als gemiddelde. En als je meer dan € 545,- te veel belasting betaald hebt, dan kun jij je geld terugvragen.

 

Veel mensen nemen de moeite niet om dit in werking te zetten. Het is zelfs zo, dat de Belastingdienst deze vorm van belastingteruggaaf in de toekomst wil stopzetten. Ik roep jullie op, beste lezers, om de te veel betaalde belasting terug te vragen! Je hebt er gewoon recht op. En als dit je niet stimuleert, bedenk dan eens dat je gewoon een extra spaarpotje creëert door je aanvraag.

 

Wanneer kun je middelen?

Middelen is het meest voordelige als je wisselende inkomsten hebt. Denk hierbij aan:

–        Je was student en je hebt je eerste fulltime werkjaar achter de rug;

–        Je bent na een lange periode gaan werken of juist gestopt met werken;

–        Je bent ondernemer(-ster)/freelancer en je omzet fluctueert;

–        Je hebt een onbetaalde sabbatical opgenomen;

–        Je bent (on-)bewust minder gaan werken.

 

Waar begin je?

1.      Bepaal in eerste instantie over welke drie jaren je het inkomen zou willen middelen.

2.      Log met jouw Digid in op de site van de Belastingdienst en bekijk of je van de drie jaren een definitieve aanslag ontvangen hebt.

3.      Zet op een rijtje wat jouw verzamelinkomen, premie volksverzekeringen en inkomstenbelasting over de afgelopen middeljaren waren.

4.      Je kunt nu aan de slag met een complex Excel bestand of juist voor gemak kiezen. Ik ben zeker een voorstander van gemak en maak graag gebruik van deze invulmogelijkheid.

5.      Gebruik de berekening als bijlage voor de belastingdienst en stuur deze per post naar de (inspecteur van de) Belastingdienst. Vergeet niet jouw BSN en contactgegevens te vermelden. Klik hier om het adres van een vestiging te vinden.

 

Heb jij toch nog extra hulp nodig of heb je geen adviseur? Heb je vragen over het voorbeeld hierboven of jouw persoonlijke situatie? Blijf dan niet in onzekerheid en stel hier jouw vraag of maak een kennismakingsafspraak: persoonlijk of virtueel/telefonisch.

 

Heb je andere onderwerpen/vragen die je graag in een van onze blogs wil teruglezen? Wij houden ons aanbevolen! Laat hier jouw gewenste leesonderwerp weten!