Haal het beste uit je belastingaangifte 2023: slimme tips voor particulieren

Het is weer die tijd van het jaar waar velen van ons een beetje zenuwachtig worden, de belastingtijd. Maar wees niet bang! Met de juiste informatie en een beetje voorbereiding kun je het proces van het invullen van je belastingaangifte voor 2023 een stuk soepeler laten verlopen. In deze blog gaan we samen door enkele belangrijke punten die je in overweging moet nemen om ervoor te zorgen dat je geen geld laat liggen en tegelijkertijd aan alle regels voldoet.

1. Begin op tijd

Een van de beste dingen die je kunt doen om stress te verminderen, is op tijd beginnen. Het indienen van je belastingaangifte kan soms meer tijd in beslag nemen dan je denkt, vooral als je extra documentatie nodig hebt. Door vroeg te beginnen, voorkom je last-minute paniek en kun je eventuele problemen tijdig aanpakken. De aangifte kun je voor 1 mei 2024 indienen en als je uitstel wil vragen, dan moet je dit voor 1 september 2024 ingediend hebben. Vergeet bij uitstel niet, dat je misschien met een belastingrente van 7,5% te maken kunt krijgen.

2. Verzamel al je documentatie

Voordat je begint met het invullen van je belastingaangifte, is het essentieel om alle benodigde documenten bij de hand te hebben. Denk hierbij aan je jaaropgave, bankafschriften, hypotheekinformatie, zorgkosten, donaties en andere relevante papieren. Zorg ervoor dat je niets over het hoofd ziet, zodat je een nauwkeurige en volledige aangifte kunt indienen.

3. Profiteer van aftrekposten

Een van de beste manieren om geld terug te krijgen tijdens de belastingaangifte is door gebruik te maken van aftrekposten. Denk aan zaken als hypotheekrente, studiekosten, zorgkosten, giften aan goede doelen en andere specifieke aftrekposten waar je mogelijk recht op hebt. Neem de tijd om te controleren of je in aanmerking komt voor deze aftrekposten, want ze kunnen een aanzienlijk verschil maken in het bedrag dat je moet betalen of terugkrijgt.

4. Houd rekening met veranderingen in wetgeving

Belastingwetten kunnen veranderen, en het is van groot belang om op de hoogte te zijn van eventuele wijzigingen die van invloed kunnen zijn op jouw belastingaangifte. Controleer de nieuwste updates en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van eventuele nieuwe regels die van toepassing zijn op het belastingjaar 2023. Dit voorkomt onaangename verrassingen en zorgt ervoor dat je aangifte in overeenstemming is met de huidige wetgeving.

Zo is het heffingsvrij vermogen in box 3 toegenomen naar € 57.000, – per persoon. Per 1 januari 2023 is de fiscale jaarruimte gestegen (van 13,3% naar 30%). De reserveringsruimte is van 7 naar 10 jaar gegaan. Je kunt de lijfrente blijven opbouwen tot 5 jaar na AOW.

5. Denk aan de toeslagen

Naast de inkomstenbelasting zijn er ook toeslagen waar je mogelijk recht op hebt. Denk hierbij aan de zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderopvangtoeslag. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie correct invult, zodat je optimaal gebruik kunt maken van deze financiële voordelen. Het kan een aanzienlijk verschil maken in je uiteindelijke financiële situatie. Durf jij geen maandelijkse toeslag aan te vragen, vraag deze dan voor 1 september het jaar erop terug (dus voor 1 september 2024, over het toeslagjaar 2023), nadat je de aangifte en dus ook het belastbaar inkomen correct bepaald hebt.

6. Controleer je voorlopige aanslag

Als je gedurende het jaar al een voorlopige aanslag hebt ontvangen, is het belangrijk om deze te controleren. Dit kan gebaseerd zijn op geschatte inkomsten en aftrekposten. Als er wijzigingen zijn in je financiële situatie gedurende het jaar, is het mogelijk dat je voorlopige aanslag moet worden aangepast. Het is beter om dit eerder te weten dan later, om verrassingen te voorkomen.

7. Raadpleeg een professional indien nodig

Als je belastingaangifte complexer is, bijvoorbeeld door inkomsten uit verschillende bronnen of specifieke zakelijke aspecten, kan het raadzaam zijn om een belastingadviseur te raadplegen. Een professional kan je helpen om alle aspecten van je aangifte correct in te vullen en ervoor te zorgen dat je geen fiscale voordelen over het hoofd ziet. Een professional kost tussen de € 75,- en € 300,- per uur, naast emotionele rust brengt het je vaak ook financiële zekerheid en misschien extra voordelen in de belastingaangifte.

8. Dubbelcheck alles

Het klinkt als een open deur, maar het is van groot belang om alles goed te controleren voordat je jouw belastingaangifte indient. Fouten kunnen leiden tot vertragingen en onnodige complicaties. Neem de tijd om elk detail te bekijken en zorg ervoor dat alle cijfers correct zijn ingevoerd. Een kleine vergissing kan later grote gevolgen hebben.

9. Plan vooruit voor volgend jaar

Nu je de belastingaangifte voor 2023 hebt ingevuld, is het een goed moment om vooruit te kijken naar het volgende jaar. Zijn er veranderingen in je financiële situatie te verwachten? Moet je rekening houden met nieuwe wetgeving of aftrekposten? Door vooruit te plannen, kun je het proces voor volgend jaar vereenvoudigen en ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent.

In conclusie, het invullen van je belastingaangifte hoeft niet stressvol te zijn. Met de juiste voorbereiding en aandacht voor detail kun je ervoor zorgen dat je alle mogelijke voordelen benut en aan alle regels voldoet. Neem de tijd, verzamel alle benodigde documentatie en overweeg professionele hulp als dat nodig is. En vergeet niet, een goede voorbereiding is het halve werk!

Veel succes met je belastingaangifte voor 2023!

Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie of wil je met ons sparren? Blijf er niet mee zitten en stel hier jouw vraag of maak een virtuele/telefonische kennismakingsafspraak.

Heb je andere onderwerpen/vragen die je graag in een van onze blogs wil teruglezen? Wij houden ons aanbevolen! Laat hier jouw gewenste leesonderwerp weten!