Erfbelasting, bah daar zit ik niet op te wachten!

Belasting voelt voor veel mensen als een verschrikkelijk iets, want je werkt enorm hard om een goed inkomen te verdienen. Het is dan altijd erg zuur als je daar een gedeelte van moet afstaan. Dit is uiteraard afhankelijk van de hoogte van het inkomen en de hoeveelheid aan aftrekposten. Dan heb ik het niet eens over het vermogen en het belang dat je binnen een bedrijf kan hebben! Het is dan ook extra zuur als er belasting betaald moet worden over een erfenis.

Ben je kind van een overleden ouder en leeft de andere ouder nog? Dan is er een grote kans, dat de langstlevende ouder de erfbelasting moet betalen. Jij mag immers jouw erfenis niet zonder meer opeisen. (Daar wijden we binnenkort een aparte blog aan). Dus je hoeft de spaarrekening nog niet te plunderen. Ben je erfgenaam en moet je de erfbelasting wel zelf betalen, dan kan je nog wel eens voor verrassingen komen te staan. Wat veel mensen niet weten is dat je een erfenis niet binnen een week na de begrafenis ontvangt. Er moet immers bewezen worden dat je erfgenaam bent.

Hoe weet je als kind dat je erfgenaam bent? Je kunt dit controleren in het testament. Dat kun je terugvinden op het Centraal Testamentenregister. Door een schriftelijke aanvraag in te dienen, met een kopie van het uittreksel uit het overlijdensregister. Zo ontvang je vaak binnen een week een reactie en weet je wie een testament heeft opgemaakt, op welke datum en bij welke notaris. Overigens is dit kosteloos op te vragen.

Ben je daadwerkelijk erfgenaam? Dan is het van belang om te toetsen of er een erfenis aanwezig is. Hoe je dat doet en welke valkuilen er zijn? Dat bespreken we graag in een persoonlijk gesprek met je. Wil je nu al weten wat je aan erfbelasting moet afdragen of zou kunnen afdragen? Volg hier het stappenplan van de Belastingdienst.

Denk goed na over het vermogen wat je wil nalaten en het vermogen wat je nu al wil verdelen. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen; wat heb ik zelf aan vermogen nodig om heerlijk te blijven leven?

Elke situatie aangaande dit onderwerp is anders en behoeft in veel gevallen een uitgebreidere uitleg, daarom nodig ik je van harte uit om je vragen vrijblijvend te stellen. Wil je dat? Stuur dan een mail naar info@taartbynihal.nl met als onderwerp: “Erfbelasting, bah daar zit ik niet op te wachten!”.

Wil je vooraf geïnformeerd worden over alle fiscale, financiële en juridische wijzigingen? Schrijf je dan hier in voor ontvangst van de maandelijkse nieuwsbrief!