Een steuntje in de rug, is altijd welkom!

Wat is een schenking?

Een schenking is een bedrag of een artikel van waarde wat je aan iemand geeft. Denk aan een woning, auto of kunstwerk maar ook een vakantie kan als schenking worden gezien. Hierdoor word jij als gever een stuk armer en de persoon die het ontvangt een stukje rijker. Dus als jij een auto aan iemand schenkt, dan heb jij de auto al betaalt en niet meer in jouw bezit (dus armer) en de ander die heeft dankzij jou een auto (dus rijker).

Een schenking kun je jaarlijks of eenmalig doen. In deze blog heb ik het over een jaarlijkse schenking.

Betaal je belasting over een schenking?

Je betaalt niet altijd belasting, want het is afhankelijk wat je aan schenking ontvangt. In Nederland betaal je schenkbelasting en dat betaalt de persoon (instellingen kunnen ook een schenking ontvangen) die de schenking ontvangt. Het is om die reden erg belangrijk dat je eerst beoordeelt of jouw schenking nog extra kosten met zich meebrengt!

Stel dat jij aan je buurman, een lieve man die zijn baan net verloren is, een bedrag van € 5.000,- gaat schenken. Dat mag natuurlijk, maar helaas betaalt jouw buurman daar € 526,80 over, het tarief voor schenkbelasting is 30%. Hij mag € 3.244,- belastingvrij (2021, i.v.m. bijzonder coronajaar wordt het eenmalig met € 1.000,- verhoogd) ontvangen en over het restant van € 1.756,- moet hij schenkbelasting betalen. Het zou zonde zijn als hij jouw zuurverdiende geld zomaar moet weggeven…

Wat zijn de belastingvrije schenkingen?

Je mag jaarlijks schenken, dat is namelijk aan jou en de dikte van de portemonnee. Wil je schenkbelasting voorkomen, dan houd je je aan de belastingregels en maak je gebruik van de belastingvrije schenkingsbedragen.

Wie ontvangt de schenking? Wat is het vrijgestelde bedrag?
Kinderen € 5.677,-
Anderen (bijv. buurman, ouders etc.) € 2.274,-

Over schenkingen tot € 130.425,- betaal je 10% schenkbelasting als het om kinderen en/of ouders gaat en 30% als het om de buurman gaat. Ontvang je een schenking van meer dan € 130.425,- dan zijn de tarieven 20% (kinderen en/of ouders) en 40% (bijvoorbeeld de buurman).

Heb jij toch nog extra hulp nodig of heb je geen adviseur?

Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Blijf dan niet in onzekerheid en stel hier jouw vraag of maak een kennismakingsafspraak: persoonlijk of virtueel/telefonisch.

Heb je andere onderwerpen/vragen die je graag in een blog wil teruglezen, dan houden wij ons aanbevolen voor suggesties. Laat hier jouw voorkeur voor een onderwerp weten!