Beleggen: waarom wel of niet?

Op dit moment is de spaarrente laag, terwijl de beleggingsmarkt redelijk goede rendementen biedt. En natuurlijk is de bitcoin met regelmaat in het nieuws. Tijdens een adviesgesprek komt dan ook regelmatig de vraag voorbij: moet ik wel of niet beleggen? In deze blog de belangrijkste voors en tegens op een rij.

Sparen
Sparen biedt een bepaalde zekerheid: het geld verdampt niet door risicovolle investeringen. Het vermogen staat op een spaarrekening en daar wordt jaarlijks een (tegenwoordig wel heel) bescheiden rente op gestort. Door de inflatie wordt de waarde minder, maar die voel je nu niet direct in de portemonnee. Heb je een vermogen dat op 1 januari van het voorgaande jaar hoger is dan € 30.000 euro of € 60.000,- (als het fiscaal partners betreft) ? Dan betaal je daar jaarlijks belasting over in box 3.

Beleggen
Met beleggen kun je meer verdienen dan dan sparen. Je loopt meer risico en dat kan zich terugvertalen in meer rendement. Maar je moet weten wat je doet. Les één: zorg dat je de beleggingsmarkt begrijpt en weet wat het aangeboden product inhoudt. Les twee: koop bij een daling goedkoop in en verkoop bij een stijging. Als je niet structureel wil beleggen heb je soms een lange adem nodig. Er zijn verschillende beleggingsvormen, onderzoek of deze bij je passen.

Andere vormen
Naast beleggen en sparen heb je de mogelijkheid om af te lossen op je hypotheek (je betaalt immers meer aan hypotheekrente dan je ontvangt op de spaarrekening). Ook kun je investeren in bedrijven, personen of je kunt een (vakantie-)woning aankopen voor verhuur. Met een beetje creativiteit en goed advies kun je heel goed uitzoeken welke vorm het beste bij je past.

Let in alle varianten goed op of de beleggingsinstantie onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en ingeschreven staat bij de Dutch Securities Institute (DSI) voor deskundigheid en regelgeving. Een hoog voorgesteld rendement in het vooruitzicht betekent vaak ook een hoog genomen risico.

Twijfel je over hoe je het meeste rendement uit je vermogen kan halen? En wil je daar een keer duidelijk en passend advies over? Neem dan contact met me op via info@taartbynihal.nl of 048 521 10 38.