Beleggen is niet duur!

Beleggen is niet duur!

Tijdens de vakantie, hoe groot of klein deze is, probeer ik zoveel mogelijk boeken te lezen. Het lezen van boeken zie ik niet alleen als vermaak, maar ook als inspiratie. Sommige onderwerpen leiden tot nieuwe blogs of een manier van adviseren, zo een boek over beleggen.

Beleggen wordt steeds actueler, zeker nu we net uit een (krediet-)crisis zijn en misschien een volgende crisis ingaan. Je belegt altijd met een reden, namelijk meer rendement behalen dan op de spaarrekening. Beleggen kan in verschillende varianten, maar nu wil ik het voornamelijk over beleggingsfondsen hebben.

Een beleggingsfonds is niets anders dan met andere beleggers op een goedkope manier beleggen. Je koopt met z’n allen aandelen (stukjes van een bedrijf) en obligaties (leningen aan bedrijven). Dit gebeurt in verschillende branches en verschillende landen. Dat pakket(-je) met aandelen en obligaties wordt door een beleggingsbeheerder voor je bijgehouden. Zij doen de aan- en verkoop van de (niet-) interessante aandelen en obligaties. Hier betaal je beheerskosten voor en de hoogte is afhankelijk van de grootte van jouw pakket(-je).

Beleggen vanwege het rendement is al een goede reden, maar heb je een bepaald doel voor ogen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan pensioen, studie kinderen of een vakantiewoning. Als je een doel voor ogen hebt, dan weet je ook wanneer je dat wil bereiken. Dat zal iedere adviseur ook aan je vragen, omdat het belangrijk is hoeveel risico je wilt nemen om het te behalen.

Je kunt al voor een klein bedrag beoordelen of beleggen bij je past. Een goed voorbeeld hiervan is Peaks (en nee hier heb ik geen aandelen in). Je kunt voor een euro per dag beleggen, je bekijkt de resultaten via een flitsende app en je kunt snel geld overboeken/opnemen. Wil jij met een groter bedrag beleggen, dan raad ik je aan om een adviseur in de arm te nemen, plan hier een kennismakingsgesprek in.

Beleggen doe je met geld, wat je op langere termijn kunt missen!