Basisinkomen, klinkt als gratis geld!

Als ik aan basisinkomen denk, denk ik vooral aan het “hoe” in plaats van het “waarom”. Hoe ga je het als overheid financieren? Een logische vraag voor een financiële professional. Mensen zoals ik willen vaak de regeling achter de regeling weten. Laten we nu eens voor de verandering met het waarom beginnen. Waarom zouden we in Nederland een basisinkomen moeten invoeren?

Wat is het eigenlijk? Een bedrag dat iedereen vanaf 18 jaar, die in Nederland woont, ontvangt. Hoe hoog het bedrag zou moeten zijn is niet duidelijk, maar kan tussen de € 500,- en € 800,- liggen. De gezonde verhouding tussen werk en plezier moet wel blijven bestaan. Met andere woorden, je zou moeten werken om de vaste lasten te blijven betalen!

Het invoeren van een basisinkomen zorgt ervoor dat alle toeslagen en aftrekposten in het belastingstelsel wegvallen. Daar heb je zeker al een goede reden, want veel mensen maken aanspraak op toeslagen en weten dit niet! De eerste druk om werk te hebben, denk hierbij aan de studietijd, na de studie of als mantelzorger wordt verlaagd. Sterker nog, iedereen die een basisinkomen ontvangt, kan de focus leggen op werkplezier in plaats van noodzakelijk werk. Misschien dat jij als lezer nu ook denkt, “ als ik een basisinkomen zou hebben, dan zou ik eerder als mantelzorger aan de slag willen”. Of wat dacht je van alle innovatieve ideeën die je hebt, maar die door de werkdruk niet tot uiting kunnen komen?

Toch blijft het bij mij kriebelen, waar moet het geld vandaan komen? Nou schrik niet, maar in Nederland geven we gemiddeld genomen € 130 miljard uit aan uitkeringen, toeslagen, aftrekposten, uitvoeringskosten en studiefinancieringen. Als je die allemaal zou omzetten naar een nieuw apparaat dat het basisinkomen gaat uitkeren, dan bereik je iedereen. Alleen bereik je dan echt iedereen? Nee, want je hebt ongeveer € 160 miljard nodig om iedere Nederlander te voorzien. Een simpel rekensommetje leert dat we € 30 miljard missen. En de € 30 miljard moet uit het belastingpotje gaan komen. Tja…dat zorgt voor een probleem, want dan gaat bijvoorbeeld de erf- en vermogensbelasting omhoog. En vinden we niet, dat we daar nu al te veel voor betalen?

Zou Nederland ooit een basisinkomen (al dan niet lokaal) invoeren of blijft het bij de theorie?

Wil je meer lezen over het verlagen van de inkomstenbelasting en/of toeslagen, lees of luister hier dan verder.

Dit stuk is vanuit TAART by Nihal geschreven en is absoluut niet gedreven door politieke denkwijze, maar juist door gezonde nieuwsgierigheid. Ben je ook nieuwsgierig naar jouw financiële situatie, maar heb je daar hulp bij nodig? Bel 048 521 10 38 of mail naar info@taartbynihal.nl