Ik wil wel schenken, maar ik wil het geld nog houden!
Veel mensen willen wel aan kinderen of familieleden schenken. Ze vinden het fijn om te zien wat er met hun vermogen gebeurt. Aan de andere kant, kan het zomaar zijn dat je niet kunt schenken. Het geld zit nog in het bedrijf of in de stenen.
Wist je dat je ook artikelen kunt schenken?
Denk hierbij aan het schenken van een auto, aandelen, kunstwerken en/of sieraden. Wil je dat schenkingen binnen de familie blijven, laat ze dan beschrijven door de ontvanger. Dus krijg jij een familiesieraad en je gaat samenwonen of trouwen? Laat dan het familiesieraad benoemen in de lijst van aanbrengsten. Dat is een lijst met goederen die je in de relatie meebrengt.
Wat als je nog geen geld wil schenken?
Het komt in de beste families voor dat je wel wil schenken, maar nog niet weet hoe de toekomst verloopt. Misschien moet je zorgkosten maken of wil je naar het buitenland verhuizen?! Er zijn voldoende redenen te benoemen om het geld nog in de portemonnee te behouden. En daarbij houd jij jouw portemonnee vast en bent niemand verplicht om te gaan schenken!
Gelukkig is daar ook een oplossing voor door op papier te schenken. Dat wil zeggen, dat je pas schenkt als je overlijdt. En aangezien de ontvanger (bijvoorbeeld jouw zoon) moet wachten, krijgt hij een rentevergoeding. Dus op papier staat wat je wil schenken en wat de rentevergoeding wordt. Dat leg je bij de notaris vast, zodat het verrekend kan worden met de erfenis. Een extra voordeel is dat de erfbelasting ook nog eens verlaagd wordt, want je moet de erfenis verlagen met de schenking!
Ik wil jaarlijks schenken!
Zoals ik in de eerdere blog benoemde, kun je jaarlijks schenken met eenmalig een verhoogd bedrag aan (klein)kinderen. Het eenmalig verhoogd bedrag is verbonden aan een aantal voorwaarden, denk aan:
- Aankoop woning (verbetering woning of aflossing hypotheekschuld kan ook);
- Start studie;
- Gewoon omdat het kan en je nog geen 40 jaar bent.
Met kinderen bedoel ik hier ook pleeg- of adoptiekinderen!
Jaarlijks schenken doe je door het vrijgestelde bedrag jaarlijks over te boeken en daar heb je geen notaris bij nodig. Kun je het nog niet overboeken, dan maak je van de jaarlijkse schenking een papieren schenking. Ook hiervoor mag je weer naar de notaris!
Heb jij toch nog extra hulp nodig of heb je geen adviseur?
Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Blijf dan niet in onzekerheid en stel hier jouw vraag of maak een kennismakingsafspraak: persoonlijk of virtueel/telefonisch.
Heb je andere onderwerpen/vragen die je graag in een blog wil teruglezen, dan houden wij ons aanbevolen voor suggesties. Laat hier jouw voorkeur voor een onderwerp weten!