Hé IB-ondernemer, de belastingaangifte staat weer voor de deur!

Het is weer die tijd van het jaar – tijd om je belastingaangifte voor 2023 in te dienen. Als zelfstandig ondernemer (IB-ondernemer) is het cruciaal om op de hoogte te zijn van alle ins en outs van het belastingproces. Laten we er eens induiken wat je moet weten voor deze aangifteperiode.

Lijfrente, wat is het en wat kun je ermee? Lijfrente, wat is het en wat kun je ermee?

Jij hebt vast wel eens gehoord van het woord “lijfrente”, maar misschien weet je niet precies wat het betekent en waarom het belangrijk kan zijn voor jouw financiële toekomst. In dit artikel leg ik je uit wat een lijfrente is en waarom het de moeite waard kan zijn om er meer over te weten.

Belastingaangifte en alimentatie, waar dien je rekening mee te houden?

Gastblog, Nancy Jansen.
Wanneer er een relatiebeëindiging heeft plaatsgevonden kan het zijn dat je alimentatie ontvangt van of betaalt aan een ex-partner. Ook kunnen er andere onderhoudsverplichtingen zijn afgesproken. Er zijn een aantal zaken waarmee jullie rekening mee moeten houden bij de belastingaangifte. In dit artikel ga ik in op deze aandachtspunten en besteed ik aandacht aan de wijze waarop jullie dit op een juiste wijze kunnen verwerken in de belastingaangifte en voorlopige aanslag.

Belastingaangifte en de eigen woning

Gastblog, Inge Walstra
Vanaf 1 maart 2023 “mogen” we weer aangifte doen. Als je een aangiftebrief van de belastingdienst hebt ontvangen, moet je voor 1 mei de aangifte indienen, als je het voor 1 april doet, belooft de fiscus voor 1 juli te reageren (teruggaaf of betalen?).

Ik heb geen familie en hoe kom ik toch van mijn geld af?

Oké oké, ik hoor je al denken: “zal ik je mijn rekeningnummer doorgeven?”. De grap kennen we allemaal, maar het is wél een reële situatie. Wat als je jouw zuurverdiende geld wel wil weggegeven, maar geen directe familie hebt of jouw familie bemiddeld genoeg is? Het kan zomaar zijn dat het contact met de familie verbroken is en juist dan jouw zuurverdiende geld niet aan ze wil schenken.

Belastingaangifte en de eigen woning in het jaar na de scheiding, hoe werkt dat?

Dit is een gastblog, geschreven is door Nancy, teamlid binnen TAART by Nihal.

Wanneer jullie uit elkaar gaan en er is sprake van een eigen woning dan zijn er een aantal zaken waarmee jullie rekening moeten houden bij de belastingaangifte.

Ik wil wel schenken, maar ik wil het geld nog houden!

Veel mensen willen wel aan kinderen of familieleden schenken. Ze vinden het fijn om te zien wat er met hun vermogen gebeurt. Aan de andere kant, kan het zomaar zijn dat je niet kunt schenken. Het geld zit nog in het bedrijf of in de stenen.

Een steuntje in de rug, is altijd welkom!

Wat is een schenking? Een schenking is een bedrag of een artikel van waarde wat je aan iemand geeft. Denk aan een woning, auto of kunstwerk maar ook een vakantie kan als schenking worden gezien. Hierdoor word jij als gever een stuk armer en de persoon die het ontvangt een stukje rijker.

Heb jij jouw oud aangiftes wel eens bekeken?

Ik heb er al eens vaker over geschreven, het middelen fenomeen! Je kunt de inkomsten en inkomstenbelasting over drie jaar verdelen als gemiddelde. En als je meer dan € 545,- te veel belasting betaald hebt, dan kun jij je geld terugvragen.

Laat jij geld liggen, bij het invullen van de aangifte?

Niets is zo vervelend als geld laten liggen bij een belastingaangifte. Je kunt daarbij niemand anders de schuld geven, dan jezelf! Heb jij je belastingaangifte voorbereid?

De belastingaangifte komt er weer aan!

Eerlijk is eerlijk, niemand staat te juichen als de aangifteperiode zich weer aandient. Toch mag je niet meteen negatief reageren.

E-bike op de zaak!

Velen van ons denken aan de reclames met lachende ouderen die in de polder fietsen. Blij met de omgeving, maar vooral met de e-bike (een fiets met trapondersteuning). Tegenwoordig is een dergelijke fiets niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Studenten, ouderen, jong volwassenen, maar ook ondernemers weten dit vervoersmiddel te vinden. Waarom zou jij een e-bike op de zaak moeten zetten?

Verhuur van je tuinhuis, betaal je daar belasting over?

Woon je in een toeristisch gebied, dan kan het lonen om je woning te verhuren. Denk hierbij aan verhuur tijdens de eigen vakantie.

Moet jij jouw belastingaangifte nog doen?

Moet jij jouw belastingaangifte nog doen of besteed je het liever uit? Geen probleem, je kunt nog tot 1 mei jouw belastingaangifte indienen. Door de huidige omstandigheden, veroorzaakt door het coronavirus, is het goed denkbaar dat dit niet haalbaar is voor deze datum.

Vier tips om je belasting aangifte in te vullen!

Het is weer tijd om de aangifte in te vullen. Gelukkig kun je gebruik maken van de vooraf ingevulde belastingaangifte. Dit betekent overigens niet dat je de aangifte niet moet controleren!

Hoe verlaag je de te betalen belasting?

Je mag je in de komende weken waarschijnlijk weer gaan bezig houden met de aangifte inkomstenbelasting.
Niemand is gek op belasting betalen en dan zijn aftrekposten erg belangrijk. Wat aftrekposten zijn en hoe dat werkt? Beluister hier de radio uitzending waarin ik toelicht wat de aftrekposten zijn.

De Belastingdienst controleert ook!

De jaaropgaves druppelen binnen, binnenkort is het tijd om je aangifte inkomstenbelasting te doen. Maar waarop let de Belastingdienst nu bij het controleren van je aangifte? Beluister hier de radio uitzending waarin ik toelicht wat de controlepunten zijn.

Toeslagen

Er zijn verschillende financiële toeslagen waarvoor je in aanmerking kunt komen. De Belastingdienst bepaalt of jij hier recht op hebt. Beluister hier de radio uitzending waarin ik toelicht wat huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag inhouden.